Veljko Njegovan

 |  Mladina 7  |  Kultura

Večer neizvirne reciklaže

Koncertni dogodek Novi elektro Sad v Menzi pri koritu

Sixth June na odru Menze pri koritu

Sixth June na odru Menze pri koritu
© Sunčan Patrick Stone

Ljubljanska eksplozija punka, ki se je s svetlobno hitrostjo razširila na Zagreb, Beograd, Reko in Pulj, je precej vplivala tudi na druga mesta, med katerimi je še posebej izstopal Novi Sad. To obdobje je najbolj zaznamovano z ustvarjanjem kultne novosadske punkovske skupine Pekinška patka, ki je poleg naštetih centrov postavila Novi Sad na glasbeni zemljevid nekdanje države. Medtem ko je skupina Boye nadaljevala novovalovsko tradicijo, se je v mestu pod petrovaradinsko trdnjavo pojavil Mitar Subotić - Suba, ki je pod psevdonimom Rex Ilusivii izdal enega najzanimivejših projektov tistega časa. To nas je spodbudilo k obisku koncertnega dogodka, ki so ga organizatorji poimenovali Novi elektro Sad, s katerim naj bi ljubljanski publiki predstavili nove upe novosadske elektro scene.
Koncert štirih skupin se je začel precej pozneje, kot je bil napovedan, in sicer z nastopom dueta Secret Man - blede kopije znanega manchestrskega kvarteta, katerega pevec bi se zagotovo obrnil v grobu, če bi slišal in videl neizvirno posnemanje lastnega videza, vokala in mimike. Vse bi bilo v redu, če bi frontman pravočasno odnehal - a je namesto tega nadaljeval s podpovprečnim nastopom, ki je iz komada v komad postajal bolj dolgočasen. Vrhunec slabega okusa pa je bila priredba skladbe Roads bristolskih Portishead, ki je zvenela precej mlahavo in neizvirno. Po relativno (ne)uspelem nastopu dueta Secret Man sta na oder stopila dekle in fant iz skupine Sixth June, ki se nista pretirano razlikovala od predhodnika - tudi najbolj vinjeni obiskovalci večera so lahko opazili vplive zasedb Joy Division, Kraftwerk, Depeche Mode, Human League, Cabaret Voltaire in podobnih akterjev britanskega postpunka, elektropopa in industriala - seveda v preobleki precej neizkušene pevke in spremljajočega klaviaturista, ki je proizvajal že precej obrabljene zvoke in efekte z začetka osemdesetih let. Nastop dueta Toy Corner, ki je v svoji glasbi, v nasprotju s prejšnjimi nastopajočimi, poleg dodelanega videza vključeval prvine nekoliko modernejših žanrov elektronske glasbe, je bil oskrunjen s tehničnimi težavami, kar je dodalo piko na i in pripeljalo avtorja tega članka do demonstrativnega odhoda, med katerim je zgroženo razmišljal o pravkar doživetem koncertu, na katerem je videl blede kopije nekdanje manchestrske scene in neuspele poskuse pretencioznih mladcev, da se povzpnejo na oder in pri tem zvenijo zanimivo.
Ne, Novi Sad se nikoli ne bo mogel primerjati z Manchestrom ali Sheffieldom, čeprav premore največji glasbeni festival v jugovzhodni Evropi, kar je, zaradi njegove hitre komercializacije - tudi posledica neizvirnosti in zdolgočasenosti akterjev njegove scene.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.