Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Film

Somrak

Twilight, 2008 Catherine Hardwicke

za -

Prva ljubezen.
Vreme v Somraku je stalno težko, mučno, svinčeno - no, somračno. Tu ne sije sonce. Če bi v zakotnem Forksu (Washington), kamor se iz razsijanega Phoenixa preseli 17-letna Bella (Kristen Stewart), sijalo sonce, potem ne bi bilo tesnobe, tveganja, nevarnosti in nadkompliciranosti, vseh tistih finih pogojev, ki so potrebni za ljubezen. Če bi v Forksu sijalo sonce, ne bi Belle nikoli shodila z Zverjo... ee, Edwardom (Robert Pattinson), svojim sošolcem, za katerega se izkaže, da je vampir. »Ti si moja osebna znamka heroina,« ji dahne. Kar je dovolj. Ljubezen je pač v besedah, ki za realnost ne pustijo nič. Toda nič prisiljenega, ciničnega ali eksotičnega ni v tem twistu: Catherine Hardwicke ima tako dober občutek za profiliranje najstniške senzibilnosti in tesnobe (Trinajstletnici, Gospodarji Dogtowna), da tudi romanco med navadno smrtnico in nesmrtnim vampirjem prikaže kot nekaj povsem normalnega, tako rekoč samoumevnega in vsakdanjega - kot tipično najstniško romanco. Razlika je le v tem, da smrtnica in vampir svoje ljubezni ne moreta pokonzumirati - če bi jo, potem bi Edward Bello dobesedno pokonzumiral. Ker mu je to v karakterju. Ker se ne bi mogel kontrolirati. Ker je pač moški, ki žensko gleda kot hrano. Somrak, posnet po bestsellerju Stephenie Meyer, pokaže troje: prvič, kako ogrožena - oh, in kako nevarna - je ljubezen, drugič, da so besede kri, ki čaka, da se zgodi, in tretjič, da je romanca le zvrst grozljivke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.