Damjana Kolar

 |  Mladina 10  |  Kultura

Na juriš in the mood!

Od koračnic do swinga: nov projekt zbora Carmina Slovenica

Upornice

Upornice
© Arhiv Mladine

Najnovejši projekt avtorice in dirigentke Karmine Šilec predstavlja glasbo, ki so jo poslušali in izvajali v obdobju boja proti fašizmu - od glasbe predvojnega Pariza, prek židovske, francoske in italijanske partizanske pesmi, ameriškega swinga, pa vse do slovenskih partizanskih pesmi. Sodelujejo: Garda Slovenske vojske, Orkester Slovenske vojske, Big Band Orkestra Slovenske vojske, moški zbori (Srečko Kosovel iz Ajdovščine ter Slava Klavora in KUD Pošta iz Maribora) in instrumentalisti (Janez Dovč, Marko Črnčec, Saša Olenjuk, Matej Hotko, Gašper Peršl, Darko Rošker ...). Večer bo posvečen pozabljeni svetovni zakladnici pesmi iz 2. svetovne vojne; času, ko je glasba postala narodova last, ko je zastopala stališča narodne buditve, pa tudi odraz ljudskega čustvovanja, tako trpljenja kot upanja. Premiere bodo 17. marca v ljubljanskem Cankarjevem domu ter 23. in 24. marca v SNG Maribor.
Več o projektu nam je povedala njegova avtorica Karmina Šilec: “Program sem sestavila tako, da bo slišati znane pesmi tega časa, kot sta Lili Marlen ali Bella ciao, ter skladbe, ki jih morda ne bi tako zlahka pričakovali v tem kontekstu programa. Gre za skladbe, kot so Boogie Woogie Bugle Boy, In the mood, Kiss Me Good Night Surgeant Major, Let’s Remember Pearl Harbour, Je suis swing, vse do Hej, brigade in Na juriš! ob sodelovanju treh moških zborov, harmonikarja Janeza Dovča in pihalnega orkestra Slovenske vojske. Vzdušje koncerta bodo gradile ne le skladbe, ki jih lahko razumemo kot zanimiv dokument časa, temveč tudi izbor humornih, ironičnih in celo ciničnih pesmi.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.