Veljko Njegovan

 |  Mladina 12  |  Kultura

Večer vrhunskega fusiona

Unified Presence v Cvetličarni Mediapark v Ljubljani

Unified Presence so ves čas držali občinstvo na nogah: kitarist David Gilmore, bobnar Will Calhoun in basist Jamaaladeen Tacuma

Unified Presence so ves čas držali občinstvo na nogah: kitarist David Gilmore, bobnar Will Calhoun in basist Jamaaladeen Tacuma
© Sunčan Patrick Stone

V Ljubljani ni nikoli primanjkovalo klubov, v katerih bi bilo možno slišati največje zvezde jazza in sorodnih godb, kar lahko pripišemo dolgoletni tradiciji tovrstne godbe na Slovenskem. Cankarjev dom, Gajo, nekdanja Jazzbina, Gromka, Menza pri koritu in še marsikateri ljubljanski klub ali dvorana je že imela priložnost gostiti kakšno zveneče ime sodobnega jazza. Pod vplivom tradicionalnega ljubljanskega jazz festivala, ki že pol stoletja uspešno izobražuje in razveseljuje navdušence nad afroameriško glasbo, se je izoblikovala tudi zvesta baza kritičnega občinstva, ki jo je bilo možno opaziti tudi na nedeljskem koncertu v ljubljanskem klubu Cvetličarna Mediapark. Za omenjeni klub ne moremo reči, da je glasbeno profiliran v kakšno posebno zvrst glasbe, res pa je, da se njegovo osebje trudi v prestolnico pripeljati čim bolj zveneča imena svetovne in nekdanje jugoslovanske glasbe. Nastop tria, poimenovan po plošči kitarista Davida Gilmora - Unified Presence -, nas je lahko spomnil na zlate čase Rončelove televizijske oddaje, v kateri so nekoč gostovala zares največja imena svetovnega jazza. David Gilmore, Jamaaladeen Tacuma in Will Calhoun so že dolgo navzoči na svetovni jazz sceni. Zadnjega ljubitelji rocka še posebej poznajo kot ustanovitvenega člana new-yorške funk metal skupine Living Colour, Jamaaladeen Tacuma pa je v sedemdesetih letih igral v električnem Prime Time bendu velikega Ornetta Colemana, nakar je nadaljeval uspešno solo kariero, med katero ni manjkalo zanimivih sodelovanj. Kaj se zgodi, kadar imamo tako močno ritem sekcijo, ki jo v tem primeru tvorita Tacuma in Calhoun, kot posladek pa se med njune trdne ritme vtihotapi virtuozni Gilmore? Zgodi se eksplozivna mešanica kakovostnega fusiona, zvrsti, ki je še posebej bila popularna v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, a je sodeč po energičnem in izvrstno izpeljanem nastopu uigranega tria še kako aktualna in sveža. Med dveurnim nastopom smo tako bili priča veseli igri dinamične in nenehno spreminjajoče ritem sekcije, ki so jo bogatile Gilmorove jazzov-ske harmonije in virtuzna sola. Dolge, na pol improvizirane skladbe so se kar vrstile, trio pa je medtem deloval kot enoten organizem, v katerem je vsak glasbenik imel priložnost pokazati svoje spretnosti. V glasbi je bilo čutiti mešanico različnih stilov, pomembno pa je, da je groove, ki sta ga prispevala Calhoun in Tacuma, ves čas držal občinstvo na nogah ter mu pričaral vrhunsko predstavo sredinskega jazza.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.