31. 3. 2009 | Mladina 12 | Kultura
Kuhanje za sodobne ženske
Nigella Lawson in njena vsakdanja hrana
Nigella v kuhinji
© Arhiv Mladine
Minulo nedeljo nas je dopoldne med gledanjem planiških poletov s svojim “Fej, žirija” že dodobra utrudil doktor Stare, a smo se potem na nacionalko vseeno vrnili med nedeljskim popoldnevom. Klemen in Tjaša sta tokrat igralski kolegici Saši Pavček natrosila toliko nepravilnosti, da je na koncu že sama začela razlagati, da svojo monokomedijo najraje igra v kakšni štali, med živalmi. Nedeljsko popoldne na TVS že od samega začetka radi začinijo tudi s kakšno “tujo” polurnico, najraje z britansko. Potem ko so se končno znebili tisočkrat prežvečenih oddaj o oglasih, nam zadnjih nekaj tednov ob pol petih k sreči kuha Nigella.
Po vseh Jameyjih, Ainsleyjih in Gordonih so nam z otočja uvozili še najnovejšo kuharsko senzacijo, Nigello Lawson. Nigella v nasprotju s svojimi moškimi kolegi nima prav nobene kuharske izobrazbe, bojda tudi še nima svoje restavracije in ima bolj malo zveze z zdravo prehrano. Kot se za rahlo zatečeno Angležinjo spodobi. V bistvu je Nigella ena simpatična “sponzoruša”, za katero vam bodo britanski rumeni mediji znali povedati, da je kmalu po smrti prvega moža ujela milijonarja Charlesa Saatchija, soustanovitelja oglaševalske agencije Saatchi&Saatchi. Nigella živi v hiši v Londonu, na vrtu ima trampolin, predvsem pa ima v hiši shrambo, kjer bi pravi gurman v primeru jedrske krize verjetno lahko preživel kakšen mesec ali dva, povprečen Zemljan pa slabo leto. Nigella flirta s kamero, medtem ko kuha najbolj navadne jedi na tem svetu, kot so na primer kruhove šnite (kruh, namočen v jajca in mleko ter spečen v ponvi), pire krompir, palačinke ali pa kurjo juhico. Seveda ima v svoji kuhinji kopico dizajnerskih pripomočkov, na primer krasen mešalnik, da ne omenjamo res lepih merilnih žličk in naravnost fantastičnega ribalnika za sir. Z vedno manikarinimi nohti Nigella veselo paca in kuha “hrano za pockrljat”, hrano za takrat, ko se nam ne ljubi kuhat, no, zadnjo nedeljo pa je kar cel dan kuhala zajtrk. Vmes si je pripravila zajetno bloody mary, ki jo je potem srkala med opravili, kot so pranje perila in gledanje risank z otroki iz prejšnjega zakona. Obožuje zmrznjen grah in maslo, ki ga v več stogramskih kockah dodaja jedem kot za stavo, občasno pa naredi presežek s kakšno manj angleško jedjo, kot nazadnje s pikantno omleto, kjer se je bohotil čili s semeni vred! Ko Nigella cel dan tako preživi v kuhinji, največkrat za vikend, zvečer pospremi otroke do pograda, nato pa se v kopalnem plašču v temni kuhinji priplazi do hladilnika, kjer s prsti poje še zadnje ostanke celodnevne kuhe.
Sicer ne vemo, zakaj bi potrebovali nasvete o tem, kako se ga rahlo napiti med kuho in pripraviti res enostaven obrok, a morda je prav zato Nigellina oddaja tako sproščujoča. Kdo pa še sledi receptom iz kuharskih oddaj.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.