Damjana Kolar

 |  Mladina 15  |  Kultura

Zločin in kazen

Premiera priredbe po romanu

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved15.jpg

© Žiga Koritnik

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani pripravljajo 19. aprila ob 19.30 novo premiero, in sicer priredbo romana F. M. Dostojevskega (v prevodu Marjana Poljanca), glavnega predstavnika psihološkega realizma, ki je močno vplival na moderni roman 20. stoletja. V njem Dostojevski pred nas postavlja gledališko vabljiv, a obenem srhljiv svet mladega študenta ali bivšega študenta Rodiona Romanoviča Raskolnikova, njegove sestre, matere in drugih zagonetnih junakov, ki jih potegne v vrtinec življenja in smrti. V glavnih vlogah nastopajo Matija Vastl, Sandi Pavlin, Olga Grad, Olga Kacjan in Daša Doberšek, dramaturg je Tomaž Toporišič, glasba je delo Alda Kumarja, za kostume pa je poskrbela Marita Čopo.
Več o predstavi je povedal avtor priredbe in režiser Diego de Brea: “So bile to sanje? Vse je bilo tako živo, intenzivno in jasno, da komaj verjamem, da sem sanjal. Melanholija pregnanstva, ki me je vrgla pred noge hudiča, je bila neskončna mora, ki me je raztrgala na kosce in me na koncu vendarle na novo izgradila. Vstal sem in stopil čez, prestopil onkraj. Najprej nostalgija po izgubljenem, potem žrtvovanje, zločin in kazen ter na koncu razsvetljenje. Kot skušnjava, kot higiena ... Zločin in kazen je zgodba o tistem, kar ljubim, česar se bojim in po čemer hrepenim, kjerkoli in kadarkoli jo odprem, me prestraši in popolnoma prevzame, zato se počutim kot duhovni otrok Dostojevskega, četudi ubog in nebogljen. To je zgodba o vzgoji srca, nekakšna pasijonska igra z vsemi štirinajstimi postajami in epilogom - vstajenjem.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.