|  Mladina 15  |  Kultura

Jean Christophe Vincent Couet, fotograf

Ameriški fotograf francoskega rodu o dokumentarnem projektu Camouflage - samomor in depresija v Sloveniji, ki ga je pripravil v času rezidenčnega gostovanja v MoTA Muzeju začasnih umetnosti in si ga je moč do 30. aprila ogledati v galeriji Vžigalica v Ljubljani

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz_jeanchristoph_couet_20090410_6535_b5.jpg

© Borut Peterlin

Dokumentarni projekt Camouflage (Kamuflaža) raziskuje pojav depresije in samomora kot posledico skrivanja pred samim seboj oziroma pretvarjanja pred samim sabo. Predstavlja družbeno in psihološko napetost, motnjo, ki izvira iz okolja in pritiskov družbe. Govori o Sloveniji, državi, ki sodi med prvih pet držav na svetu po deležu storjenih samomorov glede na število prebivalcev. Nekateri razlogi za to naj bi bili povezani z razvojem in vključevanjem v EU, vendar je še veliko teorij in pristopov k tem družbenim fenomenom, ki pa so si kontradiktorni.
Dokumentarni projekt, ki je prepleten s fotografijo in zvokom, izpostavlja premislek o boju kulture in identitete, s katerim smo soočeni v sodobnem svetu. Raziskoval sem, kaj je estetska izkušnja v kontekstu bolezni ter kako interpretiramo gestikulacijo in odzivanje v kontekstu okolja. Resnični odgovori na ta vprašanja so ostali neizrečeni, izmenjani s pogledi, tišino in vsem vmes, kar me je vedno znova opominjalo na sočutje. Ta projekt tako ni niti dokumentaren niti novinarski. Je pogovor, nastal v zapletenih prikrivanjih sočutja, negotovosti in prepričanj zavesti.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.