Veljko Njegovan

 |  Mladina 18  |  Kultura

Alternativni nastop leta?

Rockovsko-psihedelična-punk zasedba Butthole Surfers v Festivalni dvorani v Ljubljani

Butthole Surfers so delovali kot ostareli, neinventivni in zagrenjeni pivci piva

Butthole Surfers so delovali kot ostareli, neinventivni in zagrenjeni pivci piva
© Miha Fras

Da v zgodovini rocka (alternativnega ali mainstreamovskega) obstajajo bendi in izvajalci, ki jih v domačih logih nismo imeli priložnosti videti v živo v njihovih najboljših časih, so najbolj ponazarjali plakati, ki so mimoidoče vabili na koncert, ki se nikakor ne sme zamuditi. Ja, Butthole Surfers, teksaška rockovsko-psihedelična-punk zasedba, ki je v osemdesetih in prvi polovici devetdesetih kritično ter na samosvoj način obravnavala sodobne ameriške in globalne pojave v družbi ter ki je producirala odrske nastope, na katerih ni manjkalo golote, spornih videoprojekcij in ognjenih efektov, se je končno odločila nastopiti v mestu, v katerem je v svojem najboljšem ustvarjalnem obdobju uživala kulten status. Tudi izbira samega koncertnega prizorišča je presenetila: Festivalna dvorana, ki je v preteklih časih gostila zavidljivo število kakovostnih nastopov, danes pa sameva v Plečnikovi stavbi, je bila znova izbrana za “alternativni koncert leta”.
A če se ozremo po koncertnih dogodkih, ki so aprila tresli tla najvidnejših ljubljanskih klubov, lahko z gotovostjo zatrdimo, da so Butthole Surfers samo del še ene zgodbe o kontroverznem rock’n’roll bendu, ki je deloval v pravem času in pravem zgodovinskem trenutku. Težava je le v tem, da v 21. stoletju tovrstni ekshibicionizem več nima teže, saj so Butthole Surfers na odru Festivalne dvorane delovali kot ostareli, neinventivni in zagrenjeni pivci piva iz kakšne teksaške “vukojebine”. Pričakovanja obiskovalcev, med katerimi je bilo težko opaziti koga, mlajšega od trideset let, so bila med solidnim nastopom domače predskupine Crazed Farmers še na visoki ravni, a so se po nekaj komadih težko pričakovane zasedbe razblinila po slabo ozvočenem prostoru Festivalne dvorane. Ne, tokrat ni bilo nobenih odrskih ekscesov, nobene golote ali ognja - peterica je poskušala odigrati popolnoma klasičen rockovski koncert, v katerega je vključila nekoliko zastarele videoprojekcije, znane komade s svojih zgodnjih albumov in ravzpitega Independent Worm Saloon, ki so v današnjem času, ko se je popularna glasba toliko profilirala in usmerila v različne, novejše smernice, zveneli precej ceneno in nezanimivo.
K temu je seveda pripomoglo tudi že omenjeno ozvočenje, ki je bilo najverjetneje priča nekemu preteklemu času - saj veste, kaseta, ki jo preveč reproduciramo, s časom izgubi ostrino zvoka. Butthole Surfers so jo izgubili že zdavnaj - čas in težko pričakovani ljubljanski nastop pa sta to samo dodatno dokazala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.