Stanka Prodnik

 |  Mladina 18  |  Kultura

15.000. epizoda

Manj blišča in več bede TV Dnevnika

Voditelja 15.000 dnevnika Dejan Ladika in Manica J. Ambrožič

Voditelja 15.000 dnevnika Dejan Ladika in Manica J. Ambrožič
© Stane Srčen

Da minuli prazniki ne bi dobili preveč uporniškega in delavskega momenta, ki sta ga napovedovala dan upora proti okupatorju in praznik dela, se je v osrednje informativne oddaje prikladno vrinila svinjska gripa. Vsi protesti in zborovanja ob dveh bolj priljubljenih levičarskih praznikih so tako prišli šele na drugo mesto novičarskih oddaj, tudi jubilejnega 15.000. Dnevnika.
V duhu skrbi za zdravje in ne za prvi maj je potekala tudi paradna oddaja nacionalke Na zdravje!. To seveda ni bilo presenetljivo, kot tudi ne to, da se je na koncu oddaje pojavil sam direktor televizije Jože Možina, ki je povedal, da je nacionalka v resnici ena dobrodelna ustanova. To je seveda povsem res: že dolgo namreč niso nekateri sodelavci Dnevnika zaposlitve za nedoločen čas dobili skoraj pred prvim objavljenim prispevkom, kar se je zgodilo prav v času njegovega mandata. Trojica Hlebš,Veselič in Jagodič (slednji v prispevku kdaj zaigra tudi na klavir) že svojo celotno kratko kariero notranjepolitičnih novinarjev začnejo praktično vsak Dnevnik, sploh zdaj, ko se je Vodušek preselil na komercialno televizijo, kjer v značilnem dialektu muči svoje res bedne goste, saj pravi frajerji neradi gostujejo na obskurnih TV-postajah, obenem pa vpije, da je bila njegova oddaja na nacionalki “prepovedana”. Nekateri dolgoletni sodelavci medtem še vedno čakajo na redno zaposlitev.
V duhu “novega” Dnevnika, ki ga je požegnal Grimsov zakon o RTV, smo spremljali tudi jubilejno oddajo osrednje informativne oddaje, ki sta jo v prazničnem vzdušju, ki mu je manjkala le še kakšna značilna ikebana, v soboto vodila Manica Janežič Ambrožič in ljubljenec upokojenk Dejan Ladika. A zdelo se je, da imajo na nacionalki že vrh glave obletnic in posebnih edicij informativnih oddaj, zato poleg nekaj črno-belih posnetkov ter mladega in vitkega Vladimirja oddaja ni ponudila nikakršnih presežkov. Očitno je bilo tudi, da se niso pretirano ukvarjali niti s samim konceptom, saj so med predstavitvenim prispevkom mirno ignorirali številne dopisnike, tudi tiste iz tujine; in to ne le v politiko pobegle Tanje Fajon. Dnevnik očitno pripravljajo izključno ljubljanska redakcija in njeni novinarji, ki se včasih podajo tudi na teren, kar nekaj sto metrov stran, na primer pred parlament. Tudi v soboto zvečer, ko se tam poleg vetra, ki je imel kar nekaj opravka s pričesko novinarke, ni dogajalo nič. Še dobro, da so nam vsakdanježi in nekateri znani Slovenci povedali, da je Dnevnik res fajn.
Je že res, da voditelji in novinarji Dnevnika občutno manj histerično vpijejo o “rekordno” visokih temperaturah v mestu, kot to počno na komercialni televiziji, kljub temu pa je Dnevnik v zadnjih nekaj letih izgubil ves svoj dotakratni blišč in ugled. Danes, po jesenski menjavi oblasti, je morda še bolj brezsramno pristranski. Čestitamo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.