Stanka Prodnik

 |  Mladina 19  |  Kultura

Ministri in nekdanji vladni tiskovni predstavniki

Koga so minuli konec tedna gostili v zabavnih oddajah

Samuel, Mario in Desa pri klepetu

Samuel, Mario in Desa pri klepetu
© Žiga Culiberg / TV SLO

V prejšnjem mandatu so predstavniki oblasti imeli jasno strategijo javnega nastopanja: v informativne oddaje so šli najraje takrat, ko jih je vodil zlati Vodušek, od razvedrilnih pa jim je bila najljubša Na zdravje, ki so jo za potrebe vlade lahko potegnili tudi z dopusta, jo preselili na Brdo ter v njej častili lik in delo velikega vodje. Ko je nastopal Janša, so bili drugi stoli v studiu prazni, Trenja so postala duel ena-na-ena, Odmevi pa so bili rezervirani za Janševa pojasnila brez ugovorov opozicije. Po jesenskih volitvah so se razmere umirile in sprostile: bivša vlada je lahko nastopala, kjer ji je bilo ljubo, tudi pri Hribarju, Janša pa v studiu že blagovoli sedeti z drugimi.
Ker se karte na RTV-ju še vedno niso premešale, težko govorimo o podobnih strategijah sedanje vlade, se pa očitno njeni predstavniki veliko raje družijo s hišnimi zvezdniki, kot je na primer Mario. Tako je v nedeljo zunanji minister Samuel Žbogar pri Mariu delal družbo že udomačeni Desi Muck in izbranima gostoma. Izvedeli smo, da je Samuel pravi dobrodelnež, da rad teče in da je v ZDA spoznal “boga in pol”. Najbolj je Maria navdušila fotografija z Melanijo Trump, ko je kriknil: “To morate povedati, kako je bilo!”, pa ga je Žbogar mirno ignoriral.
Tako kot so v nedeljski domačnosti mirno ignorirali Žbogarjevo trenutno glavno poslanstvo: pogajanja s Hrvaško in Rehnov predlog. Je potem sploh še kaj, kar bi nas resnično zanimalo? Kaj, česar ne bi mogli prihraniti za predvolilni čas ali za primere, ko mu bo res škripalo? Nič. Že lepo, da je navijač pravične trgovine, vendar so takšni obiski potem podobni intervjuju Nataše Briški z Bushem mlajšim, ko je imela pred seboj človeka s pristojnostmi in preteklostjo, ki kar kličejo po zanimivih vprašanjih, pa ga je raje spraševala o vizumih. Resda od Maria ne pričakujemo poglobljenega izpraševanja o slovensko-hrvaških odnosih, si pa predstavljamo, da bi vsak hrvaški politik izkoristil takšno priložnost, da bi Slovencem primazal kakšno okoli kepe, ali v Sanaderjevem stilu vehementno zatrdil, da Slovencem ne bodo dali niti milimetra zemlje. Mario se je a priori izognil čemurkoli, kar bi Žbogarja izzvalo, da bi rekel kaj relevantnega. Tako bi bilo povsem vseeno, če bi na svojo desno povabil koga, ki na ministrstvu zlaga papirje, pa še ta bi si verjetno želel povedati več o svojem trenutnem delu.
Vseeno smo bili minuli konec tedna potešeni, ko smo v “strokovni” žiriji na izboru za Miss Universe Slovenije videli Valentina Hajdinjaka, zlatega dečka prejšnje vlade, zdaj pa predstavnika za odnose z javnostmi pri zdravniški zbornici. Prepričani smo, da je imel med ocenjevanjem stegen in bokov priložnost pokazati vse svoje kompetence.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.