Damjana Kolar

 |  Mladina 21  |  Kultura

Robert Mapplethorpe

Razstava slavnega ameriškega fotografa v Ljubljani

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved21.jpg

© Robert Mapplethorpe

Ob 20. obletnici smrti Roberta Mapplethorpa (1946-1989), enega najpomembnejših konceptualnih fotografov svoje generacije, ki se je proslavil z izostrenim očesom za fotografijo in brezkompromisnostjo, bo v Ljubljani med 1. junijem in 15. avgustom na ogled razstava njegovih del. Pregledna razstava 117 fotografij, ki jih je izbrala Jill Silverman van Coenegrachts, bo na ogled na dveh lokacijah: v Narodni galeriji bodo razstavljali fotografije cvetja in neoklasicističnih skulptur, v Galeriji TR3 pa njegove portrete (Patti Smith, Debbie Harry, Isabella Rosellini, Grace Jones ...).
Ob otvoritvi bodo 1. junija ob 17.30 v Narodni galeriji pripravili tudi pogovor Mapplethorpe - anarhist ali klasicist, na katerem bo eden od udeležencev urednik revije Fotografija Jan Babnik. Ta nam je povedal več o Mapplethorpovem delu: “Robert Mapplethorpe je zatrjeval, da je treba videti vse stvari tako, kot še niso bile videne nikoli prej. Telesa, razgaljena, skrbno postavljena in osvetljena, včasih skladno urejena z rekviziti, se na njegovih fotografijah pretvorijo v prelepe, zamrznjene, okamnele figure. Objekti, kipi in cvetlice pa so po drugi strani pretvorjeni v žive stvari, polne neke prikrite spolne moči. Kakor da bi imel pogled čudežno moč preoblikovanja tistega, kar pogleda. Gledati Mapplethorpove fotografije je lekcija fotografskega pogleda in tudi uvid v kompleksno naravo našega vida. Mapplethorpe je fotografiral, kot da bi slutil neko notranjo željo vseh neživih in živih objektov po tem, da bi bili fotografirani oziroma da bi bili videni na fotografski način.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.