Stanka Prodnik

 |  Mladina 21  |  Kultura

Po joških plezajoči minister ...

... in kandidati, ki nikoli ne bodo poslanci

Voditelja in minister Vlačič na kitari

Voditelja in minister Vlačič na kitari
© Zaklop

Letošnji maj so v informativnih oddajah zaznamovale bolj ali manj odvečne debate o tovarišu Titu, kjer se je aktivirala predvsem zunajparlamentarna NSi in nam razlagala, da je komunizem uspel zato, ker so prej “ta rdeči” pobili vse sovražnike, v istem dahu pa nam zaupala, da je največje poslanstvo vsake ženske, da rojeva. Tako je Ljudmila Novak zagotovo letošnja prvakinja v tem, kolikokrat se je Peter Božič zaradi nje z dlanjo udaril v čelo.
Nekajkrat smo se v čelo udarili tudi ob spremljanju zadnje oddaje Lada in Jurija pred počitnicami, kjer je gostoval drugi najbolj nečimrni socialni demokrat Patrick Vlačič. Pa sta se gostitelja, kot imata to v navadi pri politikih, nekoliko držala nazaj in ga bolj kot ne vso oddajo trepljala po rami. Čeprav sta na dan privlekla Lukšičevo izjavo, da stranko prevzemajo lepi in prazni politiki, izpodrinjeni pa so intelektualci, se je vprašanje na koncu glasilo, ali volivci opazijo razliko. Seveda jo, Vlačič se, odkar je minister, pojavlja povsod. V Požarjevi oddaji razlaga, kako mu je žal, da ga je pustila punca, smehlja se s spletnih strani ljubljanskih nočnih klubov, občasno pa zaigra kakšno ubrano na svoj petstrunski bas. Minister za promet je tako očitno najbolj vroča funkcija v državi. Samo spomnimo se Radovana Žerjava, ki je takoj po končanju svojega kratkega mandata prevzel vodenje svojih ljudskih kolegov. In tako smo gledali kodrastega Primorca, kako pleza po joških in pleše striptiz. Še kakšna dodatna izjava o tem, da je baje preveč zaposlen, da bi razmišljal, ali bo Pahorjev naslednik, ali ne, pa bo kot nared za napredovanje.
Morda bi se od njega lahko kaj naučili kandidati za evropske volitve, ki so se v ponedeljek srečali v predvolilni oddaji na nacionalki. Tema: kaj kandidati obskurnih list, ki nimajo možnosti, da bi dobile sedež v parlamentu, menijo o zdravstvu, vinjetah in šolstvu ter koliko tujih jezikov govorijo. Oddaja je postregla z nekaj drznimi stilskimi prijemi, kot je bil napis “Zeleni” na ovratniku bele srajce kandidata Vlada Čuša ali enormna črna čipka na grudih krščanske socialistke Maruše Benkič. Drzni so bili tudi njuni odgovori: Čuš je s svojim poznavanjem tujejezičnih fraz uspešno zaključil že marsikatero misijo v tujini, Benkičeva pa bo naslednje leto odšla na študentsko izmenjavo prek programa Erasmus. Če seveda ne bo izvoljena v evropski parlament, kot je umno dognal Dejan Ladika, Meta Dragolič pa jo je medtem raje vprašala, ali ima že kakšne izkušnje s sporazumevanjem v tujem jeziku.
No, mlada kandidatka bo naslednje leto lahko mirno odpotovala na študijsko izmenjavo, gledalci pa si bomo oddahnili, ko bodo televizijci v debatne oddaje nehali vabiti predstavnike zunajparlamentarnih strank in se malo umirili z gostovanji ministrov. Ali mar nismo v krizi?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.