Stanka Prodnik

 |  Mladina 22  |  Kultura

Prava ideja kot azil

Kam se lahko zatečejo slovenski podjetniki

Voditeljica oddaje Prava ideja Edita Cetinski Mlanar

Voditeljica oddaje Prava ideja Edita Cetinski Mlanar
© Stane Sršen

Medtem ko nadobudni kolega Hlebš v osrednji informativni oddaji na TVS napada znane kreditojemalce in tajkune, Edita Cetinski Malnar v oddaji Prava ideja navdušeno žvrgoli o slovenskih podjetnikih. Prejšnji teden je minilo prvo leto uspešne in solidno gledane oddaje, ki jo, sodeč po plačilnih razredih na nacionalki, vodi ena najbolje plačanih ekspertk na RTV; tista svetlolasa gospa, ki je nekoč v Dnevniku sedela poleg brkatega Bobovnika.
Oddaja Prava ideja je pravi raj za podjetnike. V njej vsakič gostijo kakšnega slovenskega uspešneža, ki mu je po možnosti uspelo v tujini, v zadnjem delu oddaje pa se nato pomenijo tudi o tem, kam je pametno vlagati sredstva. Ker je prejšnji teden oddaja minila v znamenju prve obletnice, smo lahko od mimoidočih in nekaterih znanih oseb izvedeli, kakšna pravzaprav je poslovna oddaja: takšna, ki poroča o dobrih novicah in uspehih, ali kot nam je zaupala voditeljica, oddaja, ki spodbuja podjetniško razmišljanje in zbuja ponos na to, kar Slovenci zmoremo in znamo. Skratka, skoraj narodnobudilna.
Kot je imel v navadi že Mario, je tokrat tudi Cetinski Malnarjeva v oddajo povabila nekoga, ki je gostoval že v njeni prvi oddaji. In tako se je na polkrožnem sedežu družila z Jocem Pečečnikom, ki je večino pogovora gledal “s ta belim” in priznal, da nam je recesija vsem prišla prav, da je malo počistila in podjetnike prisilila, da se spustijo z neba na tla. “Tako, kriza je nastala zaradi pohlepa!” je pritrdila voditeljica in ga v isti sapi vprašala, če ima morda moralnega mačka zaradi ljudi, ki v njegovi igralnici zapravljajo svoje premoženje. Pa je Pečečnik opravičil svoje goste, češ da zapravijo le 60 evrov na obisk, ob tem pa dobijo brezplačno hrano, pijačo in zabavo, tako da se res ne smemo preveč obremenjevati. Nato sta se dotaknila obnove stadiona, ki ji nasprotujejo sosedje, ki so v prispevku s posedanjem v senci ostro protestirali proti preureditvi gredic s solato v park, in skupaj ugotovila, da jih je “našuntal” Jazbinšek ter da bo Pečečnik bankrotiral, če ne dobi gradbenega dovoljenja.
Seveda moramo pohvaliti voditeljico, ki je Pečečnika kar nekajkrat zbodla, denimo z vprašanji o plačani zabavi v centru Ljubljane ob zmagi levice in o Pečečnikovem prijateljstvu z ljubljanskim županom, ki je sicer v prispevku povedal nekaj pohvalnih o gostu. Podjetnik Joc je priznal, da je vsak prijatelj v politiki koristen in da lahko v istem dnevu zajtrkuje z oranžnim in večerja z rumenim, vendar se sam v politiki ne vidi. A voditeljica je vztrajala: “Nič ne bi bilo narobe, če bi bili ljudje, kot ste vi, v vladi.” Zaradi te ugotovitve bi oddajo morda raje preimenovali v Nora ideja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.