Stanka Prodnik

 |  Mladina 23  |  Kultura

Nad volitvami navdušeni televizijci ...

... in zmagovalna kravata Lojzeta Peterleta

Okravatana Lojze Petrle in njegov maček

Okravatana Lojze Petrle in njegov maček
© Borut Krajnc

Kakršnekoli volitve, četudi se jih udeleži manj kot 30 odstotkov volivcev, so pravi blagoslov za informativne programe televizijskih postaj. Tako lahko na dan volitev po terenu razpošljejo vse posebne poročevalce, ki se potem javljajo iz štabov in poročajo o tem, kje bolj glasno ploskajo. No, največja veselica je bila v nedeljo zagotovo pri NSi, kjer je prvak Peterle od samega veselja zamenjal kravato in se tako v drugi polovici večera kazal s kravato, na kateri je bil maček ... s kravato. Ob vsem tem res ne moremo zameriti Manici Ambrožič Janežič, ki je ob začetku nedeljskega dnevnika skoraj vriskala od veselja, da so tu spet volitve; ko sta se v oddajo javila Tanja Gobec in Dejan Ladika, je navdušeno spodbujala: “Tako, naj napetost raste!”
In je počasi rasla s prispevki z volišč, kjer je uspelo nacionalki poleg upokojencev posneti tudi denimo cel kombi nun, ki so prišle volit za svoje, ali pa predstavnika Zelenih ob žvrgolenju ptičev. Slikovitosti ni manjkalo niti poročevalcem. Tomaž Bratož, ki je v štabu LDS cel večer obračal eno in isto vprašanje, in sicer, če so kaj vznemirjeni, ker jim je uspelo premagati Zares, je Jelka Kacina obenem šaljivo povprašal, ali bo v ringu knockoutiral Golobiča, pa mu je evropski poslanec v zameno raje opisal zloženko LDS, na kateri sam sloni na pravnih aktih in edini ne nosi boksarskih rokavic, ker na to ne pristaja. Precej simpatična sta bila tudi Gregor Drnovšek in Karl Erjavec, ki sta poklapano ugotavljala, ali še obstaja upanje, medtem ko se je zdelo, da je Radovan Žerjav na robu solz.
Vsekakor so se na nacionalki bolj posvetili volitvam kot na konkurenčni Pop TV, saj so Dnevnik pokronali še s triinpolurno oddajo, ki jo je odvodila Manica v družbi “slovenskih klasikov”, Nežmaha in Miheljaka, ki ponovno lahko nastopa v uglednih terminih. A je bila njuna vrnitev žal nekoliko klavrna: večkrat sta molče bolščala v Manico, ko jima je postavila vprašanje, in se odločala, kdo bo prej začel, nakar sta po slabi tretjini oddaje ugotovila, da se v večini stvari strinjata, kar je še posebej zaskrbelo Miheljaka. Ta se je sicer večino oddaje pričkal z Manico, ko je ta občasno tudi sama postregla s kakšnim mnenjem glede javnomnenjskih raziskav, najbolj pa se je njun konflikt razvnel, ko so se lotili tokratne osrednje predvolilne teme - Ultre.
Ta ni ušla niti gostoma na Pop TV, kjer sta pred osmo vedrila župan Janković in predsednik Zbora za republiko Virant. Slednji je bil tam predvsem zato, da ponudi svoje strokovno mnenje o Golobiču in se jezi, ker je njegovo premoženje po mandatu v politiki ostalo enako, Golobič pa je do zdaj pridelal že “težke milijone”. Res slovenski pristop k evropskim volitvam ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.