Stanka Prodnik

 |  Mladina 25  |  Kultura

Državniški teden na nacionalki

Kaj o Golobiču menita oba predsednika

Predsednik Türk in izpraševalec Ambrožič

Predsednik Türk in izpraševalec Ambrožič
© RTVSLO

Na nacionalki so v tem tednu še pred obvezno proslavo ob dnevu državnosti pripravili državniški program. Zadnjo priložnost, da še pred počitnicami v studiu gostijo slovenski politični vrh, sta lovila ponočnjak Ambrožič s predsednikom Türkom ter sam odgovorni urednik informativnega programa TVS Gerič, ki je v ponedeljek v studiu gostil predsednika vlade. Zanimivo je, da sta oba izpraševalca, kljub temu da ju sicer težko primerjamo, ubrala podobno taktiko: najprej nekaj splošnih vprašanj o delu gostov, nato pa po približno dvajsetih minutah, torej na sredini oddaje, “lop po glavi” z afero Ultra.
“Vi ste moj predsednik, vi ste predsednik vseh državljanov,” je v nedeljo Ambrožič izrazil razočaranje nad tem, da je predsednik države v laži podprl Golobiča, in s tem neko politično opcijo. Tako je intervju s Türkom minil v znamenju Ambrožičevega vložka o tem, kako so si vsi ti slovenski veljaki lahko nabrali toliko premoženja. “Mogoče malo preveč govorim,” se je sicer opravičil Ambrožič, čeprav smo takšnih vložkov že kar navajeni, potem pa nadaljeval, da ga motijo bogate elite in zakupljena slovenska obala. Seveda je omenil, da predsednik države ne sodi zraven, da on pač nima parcele na morju, in tudi predsednik mu je pritrdil, da ga veseli njegova ugotovitev, da sam res nima posebnih želja (razen morda predsedniške rezidence). Nato sta še pokramljala o tem, ali se zadevi sploh da priti do dna, in o tem, da se je Golobič spravil na tajkune, a se zdaj kani pokazati, da je tudi sam tajkun.
Podobno je vprašanja gradil tudi urednik Gerič, ki naj bi pred dvema tednoma zagrozil z odstopom, če v Odmevih ne bi bili objavili Hlebševe šestminutne mojstrovine o aferi Ultra. Zakaj na nacionalki niso sprejeli ponudbe, ni povsem jasno, očitno pa je, da bodo v afero potunkali vse, ki so stali blizu nje. Tudi Pahor je tako v intervjuju dobil svoje, saj je Gerič zaključil, da je SD na evropskih volitvah in v javnomnenjskih raziskavah izgubila podporo prav zaradi Golobiča, medtem ko naj bi podpora Zaresu ostala enaka. A zdi se, da Pahorja nič ne gane. Sodeč po njegovih besedah v glavnem sanja o tem, kdaj bo lahko v javnosti citiral Churchilla, že zdaj pa so se mu uresničile sanje, da lahko reče: “Jaz sem predsednik vlade in opravljam lepo nalogo, vendar v težkih časih.”
V torek so se v studiu nagnetli še predstavniki opozicije, tako minuli teden na TVS besede nista dobila zgolj Golobič in Kresalova. So pa zato o njiju več govorili drugi. Užaljeni Janša, ki je spet dobil vabilo na zaslišanje, se je že v prvih sekundah oddaje odločil razložiti nekaj o izdaji tajnih podatkov in o tem, kako je to počel, preden je osamosvojil Slovenijo, in kako Kresalova zdaj počne nekaj po svoje. Barovič in Žerjav sta lahko zgolj nemočno pritrjevala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.