Veljko Njegovan

 |  Mladina 29  |  Kultura

Lahkotna večerna zabava

Glasbeni utrinki s festivala Dobimo se pred Škucem

Trak 47 poskuša združevati glasbeni, likovni in literarni izraz

Trak 47 poskuša združevati glasbeni, likovni in literarni izraz
© Simao Bessa

Po razmeroma velikih in razvpitih koncertnih dogodkih in festivalih, ki so letos zapolnjevali zvočne praznine v Ljubljani, znova prihajamo v kratko obdobje zatišja - čas dopustov je dosegel vrhunec, prebivalci prestolnice zapuščajo državo, to pa se opazi predvsem pri koncertni ponudbi v našem glavnem mestu. Ljubitelji raznovrstnih glasbenih dogodkov so v preteklih dveh mesecih imeli priložnost uživati v nastopih najrazličnejših izvajalcev najrazličnejših glasbenih zvrsti, v drugi polovici julija pa so, kot vsako leto, obsojeni na peščico dogodkov, za katere bi lahko rekli, da bolj sodijo v turistično kakor v kulturno ponudbo našega glavnega mesta.
Eden izmed redkih dogodkov, ki obiskovalcem Ljubljane in Ljubljančanom zagotavljajo zabavo v tem kratkem poletnem času, je vsekakor festival Dobimo se pred Škucem, ki v poznih popoldanskih in večernih urah ponuja pester program na odprtem prizorišču pred Škucem na Starem trgu, v osrčju starega dela mesta. Poleg razstav, modnih revij, literarnih in gledaliških dogodkov, filmskih projekcij in različnih delavnic se izvaja tudi glasbeni program, s katerim organizatorji želijo občinstvu predstaviti znane, manj znane in anonimne slovenske glasbenike.
O tem, kakšne so razmere na domači glasbeni sceni, ni treba izgubljati besed, lahko kar začnemo s prikazom prvih treh nastopov s festivala. Cikel koncertov Muzika na Starem trgu je letos odprl mariborski eksperimentalni trio Trak 47, ki poskuša združevati glasbeni, likovni in literarni izraz. Zanesenjaški poskus izvajanja sodobne improvizirane glasbe z obilico pretencioznih, artističnih eksperimentov, pospremljenih z živim nastajanjem umetniškega dela, pa tudi z recitiranjem besedila, bi lahko vsaj na scenski ravni deloval zanimivo, a se je ravno zaradi pretencioznosti - poskusa mešanja gledališča, likovne umetnosti, glasbe in literature - zgubil med izvajanjem performansa. K temu je precej pripomogla kaotična glasbena slika, ki je na poslušalca/gledalca učinkovala precej nadležno in predstavila trio kot amatersko družbico glasbeno neukih posameznikov.
Naslednja dva dogodka sta bila bolj folklorno obarvana. Skupina Polimodio izvaja glasbo, ki večinoma temelji na balkanskem glasbenem izročilu in vseh vplivih, ki jih je balkanski talilni lonec zbral od najbližjih sosednih ljudstev: madžarskih, ciganskih, mediteranskih. Mlada beltinška banda pa je še ena etnodružbica iz Prekmurja, ki se večinoma osredotoča na prekmursko glasbeno izročilo, v katerem je čutiti tudi obilico madžarskih vplivov, preseneča pa predvsem z mladostjo in virtuoznostjo članov.
Kot je razvidno iz prejšnjih vrstic, je glasbeni del programa festivala Dobimo se pred Škucem namenjen predvsem neobremenjeni, lahkotni večerni zabavi, ki brez dvoma sodi v turistično ponudbo našega glavnega mesta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.