Veljko Njegovan

 |  Mladina 30  |  Kultura

Eksotični ritmi iz Burkine Faso

Amadou Diarra v ljubljanskem klubu Zlati zob

Amadou Diarra sodi med griote, zahodnoafriške zgodovinarje, ki sami izdelujejo tradicionalne glasbene inštrumente.

Amadou Diarra sodi med griote, zahodnoafriške zgodovinarje, ki sami izdelujejo tradicionalne glasbene inštrumente.
© Sunčan Patrick Stone

Po večjih koncertnih dogodkih, ki smo jih prebivalci Ljubljane imeli priložnost spremljati v začetku poletja, se v drugi polovici julija nadaljuje zdaj že tradicionalna suša glasbenih dogodkov. Med redka koncertna prizorišča, ki v tem času nimajo kolektivnih dopustov, sodijo posamezni metelkovski klubi, redki nastopi popularnoglasbenih izvajalcev v Križankah so večinoma rezervirani za ljubitelje etno godbe, celomesečna trnovska parada druženja, pitja in zabave pa se je pravkar šele začela. To ne pomeni, da se v bližnji in daljni okolici Ljubljane ne dogaja, saj je poletje rezervirano za festivalske dogodke odprtega tipa, ki najpogosteje z ne pretirano skrbno izbranim programom zabavajo prebivalce številnih manjših slovenskih krajev.
Eden izmed redkih ljubljanskih klubov, ki v tem času obratuje in ponuja koncertni program, je edini ljubljanski, verjetno pa tudi slovenski klub, ki je izrecno specializiran za etno godbe. Klub Zlati zob je v neposredni bližini dvorca Sela v ljubljanskih Mostah, s svojo eksotično dekorirano notranjostjo in intimnim vzdušjem poletnega vrta pa obiskovalcem ponuja preživljanje prijetnih poletnih večerov, pogosto začinjenih z zvoki tradicionalnih svetovnih godb. Tam je prejšnji teden nastopil Amadou Diarra, izvajalec tradicionalne zahodnoafriške godbe iz Burkine Faso. Amadou sodi med griote, zahodnoafriške zgodovinarje, pripovedovalce zgodb in legend, posrednike v sporih, ki so bili prvotno svetovalci poglavarjev, v današnjih časih pa še zmeraj pomenijo pomemben del podeželskega življenja Burkine Faso in drugih zahodnoafriških držav. Grioti morajo biti navzoči pri vseh dogodkih obrednega tipa, kot so npr. poroke, rojstva, smrti in podobno, njihova značilnost pa je, da sami izdelujejo tradicionalne glasbene inštrumente, na katere igrajo. Kot večina griotov tudi Amadou Diarra igra na različne inštrumente - tako je med nastopom največ igral na tradicionalno afriško brenkalo koro, ngoni, balafon in tudi tolkalo djembe. Značilna repetitivnost afriških ritmov, pospremljena z Diarrovim petjem tradicionalnih napevov, je na poslušalce v Zlatem zobu delovala izrazito mistično, kar je tudi glavni namen tradicionalnih afriških godb. V poldrugi uri izredno umirjenega nastopa smo lahko uživali v avtentični afriški plemenski godbi, ki jo popularni afriški izvajalci pogosto vključujejo v lastne skladbe, a je veliko bolj zanimiva v tradicionalni obliki - kot jo je predstavil Amadou Diarra v čudovitem ambientu kluba Zlati zob.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.