Goran Kompoš

 |  Mladina 33  |  Kultura

Pop trendi na Slovenskem

Melodrom in New Wave Syria na Kamfestu

Dvojec New Wave Syria v elementu

Dvojec New Wave Syria v elementu
© Miro Majcen

Željni vpogleda v trenutno kondicijo slovenskega (alter)popa smo izvrstno priložnost dobili minulo nedeljo, ko sta na Kamfestu eden za drugim nastopila Melodrom in New Wave Syria. Na prvi posluh med njima sicer ni neke v ušesa vpijoče podobnosti, pogojno pa obe zasedbi vendarle lahko opredelimo kot synth-pop. Res je tudi, da se s pop estetiko spogledujeta vsaka na svoj način - pri čemer Melodrom bolj ustreza tisti najbolj razširjeni predstavi o popu -, zato pa nekateri skupni predniki ne puščajo dvomov o njuni delni sorodnosti. Ta je še izrazitejša po Melodromovi nedavni (pol)plesni klubski preobrazbi, benda pa druži tudi sodelovanje na Klubskem maratonu Radia Študent. Če je bil pred sedmimi leti velike pozornosti deležen Melodrom, v letošnji, prihajajoči ediciji podobno veliko prahu dviguje New Wave Syria. Nedeljska koncerta sta tako hote ali nehote zoperstavila rutino uveljavljenega benda in začetniški entuziazem vse bolj popularnega dvojca.
Prvi je na glavnem odru pred kamniškim gradom nastopil Melodrom, ki je - priložnosti primerno - glasbo namestil nekam vmes med svojo preteklost in sedanjost. Nekoliko mehkobnejši, introspektivni aranžmaji tako starejših kot novejših (in ob koncu še povsem novih) skladb so nad v temo izginjajoč Kamnik razprostrli cinematično vzdušje. Žal je melanholično interpretacijo prerado zaneslo v mučno razpoloženje, in če je bilo to še pred petimi leti sprejemljivo, sodobni glasbeni trendi vendarle narekujejo bolj optimistične vsebine. Resda Melodrom tako ostajajo zvesti sami sebi, a obenem so v tej večni otožnosti slišati vse manj prepričljivi.
Na melanholično podstat glasbo postavlja tudi New Wave Syria, vendar pa energičen preplet igrivosti, hipnotičnosti, veselja in ne nazadnje zdrave mere samoironije ustvari izrazito pozitivno razpoloženje. Skladbe z letos izdanega prvenca so tokrat ostale v razmeroma nespremenjeni obliki, vijačenju prijazen analogen nabor inštrumentov pa je dvojcu omogočil tudi resnejši poseg v zvočni tok. To se je skozi lahkotno, spontano poigravanje s tempom in efekti potrdilo predvsem v zadnjem, na videz polimproviziranem kosu, atraktivnost koncerta pa je zaokrožilo še na ulico postavljeno koncertno prizorišče.
Uspešnejši je bil tokrat torej New Wave Syria. V nasprotju z rigidnostjo zasedbe Melodrom je dvojec v svojem početju pokazal več prožnosti, predvsem pa je očitno mnogo bolje seznanjen z aktualnimi glasbenimi trendi. Naj le ohrani svežino na dolgi rok in spotoma za ustvarjanje sorodne glasbe navduši še kakšnega entuziasta, saj trendovskih vsebin v Podalpju kronično primanjkuje. Priložnost za izkušnjo nekoliko bolj avtohtonega popa pa se ponuja že jutri, ko v zaključku Kamfesta nastopi zasedba Katalena!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.