Stanka Prodnik

 |  Mladina 33  |  Kultura

Kladiva, doping in pobegli soprogi

Zakaj je v Staretovi družbi atletika tako zabavna

Svetovni prvak Primož Kozmus

Svetovni prvak Primož Kozmus
© Borut Krajnc

Športni dogodki so vedno dobrodošla popestritev televizijskega sporeda, saj smo le redko soočeni z bojaznijo, da bomo morali neko tekmo gledati spet in spet, na primer čez pet let, kot smo to prisiljeni početi z nadaljevankami in dokumentarci. A za zdaj si lahko oddahnemo le na naši nacionalki, saj naši sosedje že celo poletje besno ponavljajo tekme, kjer so zmagovali Veliki Hrvati, od tenisa, nogometa in košarke do športov, kjer sicer ne bi gledali niti živega prenosa finala. Seveda ni bolj učinkovitega sredstva za krepitev narodove samozavesti, kot so športni uspehi, in ni bolj primernega časa za trepljanje državljanov, kot je poletje, ko smo na obeh straneh meje še posebej nagnjeni k diskurzu “mi - Slovenci, vi - Hrvati”.
Ampak nas te dni najbolj zanima atletika. Ker Matica Osovnikarja na svetovnem prvenstvu v Berlinu nismo mogli spremljati v živo, ker je morala nacionalka v tistem terminu nujno ponavljati Borisa Kopitarja in njegove spomine, smo si v ponedeljek toliko raje ogledali prenos, ko je kuglo na žici metal naš Primož Kozmus. Ah, in seveda sta bila z nami tudi komentatorja. No, bolj Andrej Stare kot njegov sramežljivi pomočnik, ki je le občasno prišel do besede, saj je doktor po svoji stari navadi ves čas kregal realizatorja prenosa, gospoda Hansa, ki je bojda metal posnetke v prenos, kot da bi streljal s fračo. “No, Peter, še ti malo popljuvaj realizacijo, da se ne bom jaz ponavljal kot stara papiga,” je pozval svojega sekundanta Kavčiča, nato pa sta skupaj pokomentirala Kozmusov met, ki ga režiser seveda ni pokazal v živo, ker je moral kazati “lepotca Esserja”. Uh, sta bila jezna. Tako sta izumila svojevrstni radijski prenos, kateremu je nato sledil še video posnetek meta.
Stareta je toliko bolj ujezilo, ko je realizator potem v živo pokazal met vojaškega prvaka v metu kladiva iz Belorusije. “Ja, kje so pa tega našli!” se je hudoval. No, o letošnji sezoni metalcev kladiva, ki so ob postroju v pajkicah videti kot udeleženci shujševalnega tabora, smo kljub temu izvedeli marsikaj: da je letos najboljših malo, ker so ogromno “zadrogirancev” izločili že na doping kontrolah, in da je Kozmus bojda briljant, ki se rodi vsakih 20 let, medtem ko je tekmovalec iz Rusije v svojih temnih sončnih očalih videti kot kak mafijec. Znanje Stareta tudi sicer vsakič znova preseneča. Tako je o favoritki teka z ovirami povedal, da je nedavno rodila, ampak ji je zbežal mož in je zdaj praktično sama, nato pa je navrgel še anekdoto o tem, kaj vse ti lahko propade, če te zadene kladivo, in dodal, da ruski metalec Viničenko glede ne to, da je še kar skromne postave, ni videti tako napitan s hormoni kot ostali.
In potem je Kozmus vrgel zmagovalno daleč. Komentatorja sta seveda začela vriskati, Staretu pa je pulz zrasel na 150, delno resda tudi zaradi novinarskega teka na 800 metrov, kjer je bil, kot nam je zaupal, v kategoriji nad 50 let tretji. Mimogrede, med navijači smo v nasprotju z olimpijskimi igrami tokrat zaman iskali nekdanjega ministra Vizjaka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.