Veljko Njegovan

 |  Mladina 35  |  Kultura

Pompozno odprtje novega centra urbane kulture

Mit o Pankrtih v Kinu Šiška

Perči v elementu na odru Kina Šiška

Perči v elementu na odru Kina Šiška
© Borut Krajnc

Ljubljana, ki je bila ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih svojevrstna prestolnica ro-
ckovskih dogodkov v tej regiji, je v zadnjem desetletju izkusila občutno pomanjkanje srednje velikih koncertnih dogodkov. Številni napovedani koncerti so bili odpovedani, precejšnje število aktualnih akterjev popularne glasbe nas je enostavno spregledalo in je gostovalo v bližnjih krajih, ki so premogli zadovoljivo infrastrukturo za spodobne koncertne nastope. Čeprav so v mestu obstajali primerni prostori za izvajanje omenjenih kulturnih prireditev, smo potrebovali veliko časa, da končno doživimo otvoritev spodobne, moderno opremljene koncertne dvorane.
Kino Šiška, ta dolgo napovedovani in obljubljani prostor urbane kulture, je prejšnji petek končno odprl svoja vrata ljubiteljem popularne glasbe in drugih kulturnih praks. Predpremierna otvoritev večnamenskega kulturnega prostora je bila izvedena v velikem stilu: povabljeni so bili eminentni gosti iz različnih plasti javnega življenja, na oder so stopili Pankrti in odigrali skoraj dve uri svojega železnega repertoarja, v galeriji je bila odprta fotografska razstava z njihove povratniške turneje, vse skupaj pa je bilo pospremljeno z neobveznim druženjem ob brezplačni pijači in prigrizkih.
A kako upravičiti pompozno odprtje sodobnega centra urbane kulture, v katerem se na predpremiernem nastopu pojavijo člani skupine, ki je bila aktualna pred dvajsetimi leti? So Pankrti zares skupina, ki bi naj predstavljala dober začetek delovanja Kina Šiška? V današnjem času, ko smo že globoko v 21. stoletju, najbrž niso. Kar so tudi dokazali s precej povprečnim nastopom v novi, moderno opremljeni koncertni dvorani Kina Šiška. Pankrti so najvidnejši predstavniki mita o zlatem obdobju ljubljanskega punka, ki je danes, zaradi razumljive zgodovinske distance in pomanjkanja novih rockovskih sil v domačih logih, še kako živ. Pri vsem tem pa moramo razumeti tudi organizatorje, ki izhajajo iz zlatega obdobja osemdesetih: prvi nastop so hoteli posvetiti svoji mladosti ali tistemu, kar je od nje ostalo, za to pa so seveda izbrali pionirje jugoslovanskega punka, katerih član v senci je tudi predsednik Sveta zavoda Kina Šiška.
No, pozabimo na pompozno odprtje novega centra urbane kulture in se osredotočimo na njegove prihodnje dogodke, za katere lahko upamo, da bodo zares sodobni in se ne bodo pretirano ozirali v preteklo zgodovino pretirano mitologizirane mladosti organizatorjev. Srečno, Kino Šiška!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.