Damjana Kolar

 |  Mladina 38  |  Kultura

Amado mio

Premiera predstave Ivana Peternelja

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved38a.jpg

V dvorani Stare pošte SMG Ljubljana bo 26. septembra ob 20.00 premiera predstave po romanu kontroverznega italijanskega umetnika P. P. Pasolinija, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Škuc gledališča. Gre morda za eno izmed najbolj intimnih Pasolinijevih proznih del, ki se odvija ob spominih na čudovito Idrijo, kjer je avtor živel pri devetih letih, in nam razkrije nepopustljivo mladostniško vihravost homoerotične domišljije. Osrednja nit predstave je razmerje med Pasolinijem in njegovim občudovancem, ki vzcveti v času 2. svetovne vojne, ko se strah pred smrtjo meša z banalnim in obscenim.
Več o tem, zakaj se je odločil za ta projekt, nam je povedal režiser in igralec Ivan Peternelj: “Dnevniški zapisi resničnih dogodkov, absurden čas 2. svetovne vojne, prepovedana ljubezen med učiteljem in učencem na podeželju, globina in pronicljivost avtorjeve misli o življenju, seksualnosti in smrti - vse to so teme, ki so mi vzbudile željo po gledališki uprizoritvi. Gre za usodnost sveta, tok zgodovine in njene paralele. Gre za pomen naključja, povezav med pokrajinami, časi in dogodki. Gre za posameznika, vrženega v nedoumljivost življenja. Predstava je nastajala na treh ravneh: pripovedni, performativni in vizualni, ki se med seboj nenehno prepletajo in se odmikajo od klasičnega uprizarjanja. Moj soigralec je Blaž Šef, mlad in nadobuden absolvent AGRFT, ki je s svojo bistrino pripomogel k marsikateri razrešitvi Pasolinijevih enačb, ugank in labirintov.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.