Stanka Prodnik

 |  Mladina 38  |  Kultura

Suflirana »Panada« in »zahe«

Kuhanje z zakoncema Novak

Zakonca Novak v kuhinji

Zakonca Novak v kuhinji
© POP tv

Televizijska jesen se je začela. Končno se je vrnil Mario, Lado in Jurij sta gostila Cimeta, v Pop klub pa vztrajno vabijo Ljudmilo Novak, ki vedno bolj spominja na kakšnega verskega skrajneža, ki se mu začnejo peniti usta, ko mu kdo omeni enakopravnost. Celo tako jo motijo razni liberalci tipa Gulič, da pozabi, kako se reče “nunciatura”. Ponovimo skupaj: nun-ci-(j)a-tu-ra.
A najbolj smo veseli, da televizijska jesen prinaša nove kuharske oddaje. Ker je nazaj NLP, tokrat brez Klemna Slakonje, je nazaj tudi naša Nigella Lawson, občasno pa lahko gledamo Gordona Ramsayja, ki kuha na Kanalu A. Obeh smo sicer že vajeni, zato nas je bolj zanimalo, kako se v poljudnem formatu znajdejo Slovenci. Pa s tem ne mislimo na napihnjenega Primorca, ki ob sobotah kuha na nacionalki in je zamaskiran v očala in naglavno ruto. Zanimalo nas je, kakšno oddajo nam lahko pripravita zakonca Novak, lastnika knjigarne in založbe, ki nam je postregla s knjigami Jamieja, Ainsleyja, Gordona in tudi Nigelle.
No, da sta Novakova urbani par, sta nam definitivno dokazala: kupujeta na tržnici in imata mnenje prav o vsaki zelenjavi. In pri hrani sta natančna: če je meso za dunajca puranje, ga gospod Novak raje ne je, ker to že ni pravi dunajc. Friteze so satanovo delo, bolje je, če dunajca okopamo v pol kile masla, ker je maslo sveže in naravno živilo. Paradižnik mora biti ravno prav zrel in ravno prav debelo narezan. Bog ne daj, da bi pozabili izrezati zeleni del, ki je kancerogen, čeprav paradižnik sam ni. Čeprav nam je gospa Novak dovolila, da jajce za “panado” zmešamo z vilico, je testo za “zahe” torto mešala s posebno metlico, medtem pa smo lahko opazili, da imajo pri Novakovih doma tak mešalnik, kakršnega smo občudovali že pri Nigelli. Naučili smo se tudi, da mora panada za dunajce suflirati, četudi ne vemo točno, kaj to pomeni, in da ni hujšega zločina proti najstniški hčerki, kot da jo vtakneš v svojo kuharsko oddajo. Najstarejša Novakova je v nasprotju z mlajšim življem namreč vidno trpela; še več, zdelo se je, da ji je kot vsaki zavedni najstnici nerodno, ker njeni starši tako evforično mahajo pred kamero in razlagajo o čarih peteršilja. Da, peteršilja, ki je slovenska začimba, ne pa ta modni koriander.
A vseeno moramo Novakova pohvaliti v zvestem sledenju sodobnim kuharskim trendom: kuhinja ima veliko okno, pri čebljanju o kuhanju so dovoljene govorne napake, pretirano kriljenje z rokami in seveda malček evforije, ko se zrezek lepo zapeče. Ljubezen gre skozi želodec je produkcijsko zgledna oddaja, čeprav bi raje videli, da bi se zakonca z najpogostejšim slovenskim priimkom drugič malce vzdržala komentarjev o tem, kaj je slovensko in prav ter kaj je tuje in narobe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.