Saša Eržen

 |  Mladina 39  |  Kultura

Degradacija posebne salame

Iz trdnega v poltekoče agregatno stanje

/media/www/slike.old/mladina/phudo39.jpg

© Saša Eržen

Saj poznate legendo o nastanku paštete: bilo je nekoč na Hrvaškem, ko je mladi vajenec Gavrilović konec dneva pometal pri mesarjevih, rekel “pa šteta to baciti” in iz živalskih ostankov naredil namaz. Slovenec pa je neprimerno bolj fin - naredi klobaso, jo skuha, spešta in zadevi reče paté. Poli, ki je že od svojega rojstva leta 1974 sinonim za posebno piščančjo salamo nezamenljivega vonja in okusa, je zdaj na voljo tudi kot poli paté, piščančja pašteta, ki si jo na kruh iztiskamo iz nekakšnih črevc. Čeprav naj bi šlo za namaz, izdelan iz legendarne salame, imata pašteta in njena prednica še kar podoben vonj, njuna okusa pa se bistveno razlikujeta. In ja, poli paté izdelujejo na Hrvaškem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.