Stanka Prodnik

 |  Mladina 42  |  Kultura

Janša in Janša

Orožarski nakupovalec in kuža

Denis in njegov Janša

Denis in njegov Janša
© Borut Peterlin

Ni lepšega kot vrnitev starih navad na nacionalko. Več razumnikov bo izstopilo iz programskega sveta RTV, bolj ga bomo lahko srali, si najbrž mislijo v informativnem in razvedrilnem programu, kjer so v zadnjih dveh tednih poskrbeli za kar nekaj potez, ki so vsaj sporne, če ne že kar nezaslišane. Seveda je to, da se je naša homofobna Ljudmila zagrela za Možino, ki bi jo po njenem mnenju lahko celo nadomestil na mestu predsednice NSi, neizmerno zabavno, predvsem pa zgovorno. Nekoliko manj smešno pa je, da takšne izjave na nacionalki cenzurirajo, medtem ko lahko Janša še vedno dobi svoj solo termin pri Rosviti, takoj ko mu kdo (spet) stopi na žulj. Seveda, ko Finci zaslišujejo Janšo, ni prostora za polemiziranje; Janšo je treba rešiti, čeprav danes ne več s shodom, ampak s Hlebšem in Rosvito Pesek.
Tako je par, ki si je že prislužil prijavo na častnem razsodišču za poročanje o “aferi” Ultra, prejšnji četrtek izpeljal ubrano akcijo reševanja (bivšega) velikega vodje. Hlebš nam je s svojo nepristransko predstavitvijo afere Patria, kjer je bil glavni poudarek na tem, da je afera izbruhnila tik pred volitvami in da je bil glavni sogovornik v Berglundovem dokumentarcu Drago Kos, dal vedeti, da je Janša nezmotljiv, nepodkupljiv in ena velika žrtev slovenske levice. In Fincev, ki so v resnici nekakšna slovenska politična levosredinska kolonija. Odličnemu povzetku pa je sledil približno 15-minutni izjemno umirjen in kultiviran pogovor z osumljencem. Rosvita Pesek tudi tokrat ni skrivala svojih adutov: gospod Janša, se danes res kupuje orožje tako, da se pokliče enega slikarja in enega dizajnerja? Gospod Janša, ste vi videli tisti famozni dokument, na podlagi katerega je finski novinar zaključil “G is Janez Janša”? Roko na srce, nihče ne verjame, da je G lahko Janša, po trditvah Fincev je Janez Janša označen pod črko J. A o tem, da niti Janša niti Peskova ne znata črkovati v angleščini, sploh ne bi izgubljali besed. Se bomo pač navadili, da Janša ni Džej Džej, temveč Dži Dži.
A minuli konec tedna se je po televizijskih zaslonih sprehajal še en Janša. Potem ko so na POP TV pretkano angažirali novinarja hrvaške televizije Nova TV, da finske preiskovalce vpraša, kako “resno” je Janša osumljen, so nam v rubriki Ime tedna predstavili še psa Janšo ali bolje rečeno njegovega lastnika, nekdanjega kolega z Mladine, Denisa Sarkića. Denis je te dni dobil fensi službico pri največji vladni stranki, za kar mu iskreno čestitamo, saj pod njegovo taktirko že nastajajo legendarne fotografije njenih članov. Zanima nas le, zakaj je Pahor pozabil, da bo, če bo s svojih tiskovnih konferenc odstranil novinarja z najbolj zoprnimi vprašanji, hkrati odstranil tudi novinarja, ki je zoprna vprašanja postavljal tudi Janši, še raje pa njegovi poslanki Evi Irgl. In to ravno pred sodnim epilogom afere Patria. Naključje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.