Damjana Kolar

 |  Mladina 46  |  Kultura

Lep dan za umret

Krstna uprizoritev drame Vinka Möderndorferja

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved46.jpg

© Mare Mutič

Na odru Prešernovega gledališča Kranj bodo 22. novembra ob 19.30 premierno uprizorili dramo Lep dan za umret, ki je bila leta 2007 nominirana za Grumovo nagrado. V njej se soočita dve osebi: mama in hči. Prva še vedno živi kot v uporniških najstniških letih in celo razmišlja povsem enako kot takrat. Zanjo se je čas ustavil pred natanko petindvajsetimi leti in zaradi svoje nezrelosti je danes le še nekam čudaška in smešna oseba, ki jo je davno povozil čas, pa se tega niti ne zaveda. Še zmeraj je “upornica brez razloga”, nekdo, ki se upira zaradi upora samega, iz gole želje in potrebe po kljubovanju. Hči, ki je odrasla v reji, je pravo mamino nasprotje: dekle našega časa, dolgočasna oseba, polna predsodkov, očitkov in nekam konformističnega duha. Pa vendar se polagoma izkaže, da ni vse tako, kot je sprva videti ...
Več nam je povedal dramaturg in lektor pri predstavi Blaž Lukan: “Lep dan za umret (naslov namerno spominja na znani komad skupine Niet) je podnaslovljen kot ‘dejanska igra’, in to je v več pogledih: najprej gre za dramo (ki ji uprizoritev intenzivno sledi) odnosa med materjo in hčerjo (Vesna Jevnikar in Vesna Pernarčič Žunič), likov, ki kot da prihajata iz sosednje ulice. V povsem določno preteklo dejanskost je usmerjen tematski okvir uprizoritve, punkovska preteklost mame, ki jo zlahka prepoznamo kot avtentičen del ljubljanske punk scene s konca sedemdesetih. Navsezadnje je ‘dejanski’ jezik igre, gost, surov, oster, neposreden, nekdanji in današnji, jezik razhoda in ponovnega zbližanja.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.