Damjana Kolar

 |  Mladina 48  |  Kultura

Peklenska pomaranča

Slovenska praizvedba predstave Anthonyja Burgessa

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved48.jpg

© Žiga Koritnik

Na odru Slovenskega mladinskega gledališča bodo 6. decembra ob 19.00 predstavili zadnjo letošnjo premiero, in sicer Peklensko pomarančo, ki temelji na znamenitem romanu Anthonyja Burgessa in filmu Stanleyja Kubricka. Osnova za predstavo, ki jo je režiral Matjaž Pograjc, je drama, ki je izšla leta 1987 kot igra z glasbo. Roman in drama utelešata zgodbo o 15-letnem Alexu (igra ga Primož Bezjak) in njegovi mladostniški bandi, ki se na svet okoli sebe odziva s skrajnim nasiljem. Zato ga represivni aparat (država, policija) podvrže novi metodi “zdravljenja”, po kateri mu zaradi vbrizganih kemičnih substanc vse podobe zla, pa tudi klasična glasba, ki jo je nekoč tako zelo ljubil, zbujajo hud telesni napor.
Več o predstavi nam je povedal dramaturg dr. Tomaž Toporišič: “Anthony Burgess pravi, da je pomaranča lahko peklenska, mehanska, mehanična, ali pa kar oranža: A Clockwork Orange. Kultni roman in še bolj kultni film Stanleyja Kubricka je ob koncu 80. let postal tudi gledališka igra z glasbo, ki jo je prav tako napisal Anthony Burgess. Ta igra je osnova za divjo predstavo Matjaža Pograjca, ki o nasilju in norosti današnjega sveta spregovori drugače: po pograjčevsko in ‘mladinsko’. Ne več antiutopično, v prihodnosti med Rusijo in Ameriko, ampak z živo igralsko prisotnostjo: tukaj, pred nami in z nami, v gledališki dvorani, kjer smo vsi izpostavljeni nasilju in negotovosti Slovenije v poblagovljenem in na žalost tudi pobebavljenem svetu.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.