Stanka Prodnik

 |  Mladina 48  |  Kultura

Izvenserijski dogodek

Kako se je izboru za politični obraz leta poznalo, da ga ni organizirala nacionalka

Politični obraz leta Katarina Kresal

Politični obraz leta Katarina Kresal
© Delo revije

Sobotni večeri so na nacionalki že nekaj let bolj ali manj brez koncepta. Temu, ko iz principa prestavljajo Hribarja na termin za odrasle, medtem ko je prime time povsem prepuščen tedenskim nihanjem, pač ne moremo reči koncept, kvečjemu Radovićeva trma. In ko nam v soboto zvečer postrežejo z dogodkom, kot je bil minuli konec tedna Politični obraz leta, smo lahko le nemalo začudeni.
Pravzaprav se nam je pri prireditvi, ki jo je organiziralo podjetje Delo Revije, zgodilo pravo nasprotje Radovićevega koncepta sobotne zabave: dobili smo dva humorista iz večernega, Hribarjevega termina in satirični lik, ki smo ga lahko spremljali v večernem terminu pred več kot desetletjem. In morda ima Radović prav: niti lik Justinčiča v izvedbi Borisa Kobala, ki je stresal šale o penisih, niti Ifigenija v spremstvu tečnega Godlerja nas nista pretirano zabavala. Celo nasprotno, vzdušje je bilo skoraj komorno.
Sicer pa je bila zmagovalka Katarina Kresal presenečenje samo zato, ker je izbor prenašala nacionalka. Kdo lahko namreč resno trdi, da bi si naziv zaslužil mladi Jernej Vrtovec, za katerega je slišala zgolj peščica že tako majhnega članstva zunajparlamentarne Nove Slovenije, ali pa Janez Janša, katerega največja dosežka iztekajočega se leta sta bila poroka z v primerjavi z njim nesorazmerno hudo bejbo in serija zaslišanj v aferi Patria? In kdo lahko brez kančka cinizma zatrdi, da bi si naslov sredi gospodarske krize zaslužil Pahor, ki pred kamerami zadnje čase čisti kopačke in prepeva Avsenike? No, verjetno kar nekaj članov vodstva nacionalke, ki pa so tokrat lahko zgolj stali ob strani.
Prav zato se morda zdi, da je bila prva prireditev kot ustvarjena za notranjo ministrico, z nastopom strankarskega benda Dan D vred. In smo si oddahnili, predstavljajte si namreč, da bi nagrado za politični obraz leta dobila Ljudmila Novak, legendarna borka za misijonarski položaj, ali pa Zmago Jelinčič, ki pod besedno zvezo nasilje nad ženskami razume priložnostno tepežkanje med spolnimi odnosi. Pravzaprav je kar malce neverjetno, da ožji izbor desetih najbolj vidnih politikov lanskega leta vsebuje vsaj štiri “politike”, ki mislijo, da si istospolno usmerjeni ne zaslužijo enakih človekovih in državljanskih pravic kot preostali, vsaj dva politika, ki sta v preteklosti javno pozivala k nestrpnosti in nasilju do Romov, in tri, ki bi to verjetno storili, če bi jim le dali priložnost. V ožji izbor sta se uvrstili le dve ženski, predsedniki vseh opozicijskih strank, vendar samo dva predsednika koalicijskih. A zato ne moremo kriviti nacionalke. Če bi izbor organizirala nacionalka, bi zmagovalec “hvala” najverjetneje rekel v dolenjščini.
Tako je bil še najbolj zgovoren pogled Rosvite Pesek ob njenem življenjskem sopotniku prifarskem Mitju, ko je med zahvalnim govorom Kresalove nekoliko namrgodeno bolščala predse. Nič zato, Rosvita, nova priložnost za slavje bo že na naslednji Veseli jeseni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.