Stanka Prodnik

 |  Mladina 51  |  Kultura

Slovenci, razmnožujte se!

O najboljši novici minulega leta in drugih malenkostih

/media/www/slike.old/mladina/ptv51manica_in_bobovniktvs.jpg

© TVS

Ker sta nas Manica Janežič Ambrožič in brkati Slavko Bobovnik - Bobovnjak prejšnjo nedeljo v oddaji NLP tako lepo povabila k ogledu njune skupne prednovoletne stvaritve, si v petek zvečer nismo mogli kaj, da ne bi obtičali pred ekranom in se čudili dveurni oddaji o iztekajočem se letu. Pregled leta 2009 naj bi, po uvodnih napovedih sodeč, prinesel predvsem dobre stvari, ki so se Sloveniji in svetu zgodile v zadnjem letu, nekoliko manj pa naj bi se osredotočal na tisto, česar smo tako vajeni: škandalov in vojn.
Vendar je kar nekoliko perverzno, kako si na nacionalki predstavljajo uvodno, dobro novico leta: rodilo se je veliko otrok. Slovenske porodnišnice naj bi tolkle rekorde, prav tako družina, ki jo je obiskala Marjeta Klemenc, ki je v živo strumno korakala proti kmetiji sredi ničesar. Tam imajo kar 11 otrok, kar je vsekakor senzacija, vredna satelitskega vklopa v živo, kajti kaj nas bolj zanima kot to, kako se 13-članska družina odpravi na izlet. No, baje se lahko vsi skupaj stlačijo v en avto, kar bi bilo morda pametno zaupati kakšnemu strokovnjaku za prometno varnost. Prav tako se nikomur na nacionalki ni zdelo sporno, da sta zakonca vse te otroke spravila na svet tudi zato, da bodo lahko delali na kmetiji. Verjetno takoj, ko bodo shodili in lahko v roke prijeli vile. Ampak pustimo te ljubeznive tradicionalne vrednote, ki jih očitno razumejo samo še na nacionalki, zakaj bi sicer voditelja spraševala pediatrinjo, kaj lahko država stori, da bo takih družin čim več.
Bolj slabo nam je teknila tudi prva glasbena točka, kjer so zmagovalci Eme zaigrali venček uspešnic pokojnega Michaela Jacksona ali komad “Bili Džen”, kot ga je napovedal Bobo. In ob melodijah pesmi, ki govorijo o obsesivnih oboževalkah in zunanjzakonskih otrocih, naj bi se mi spominjali preminulih slovenskih avanturistov ...
Vseeno pa moramo voditeljema priznati zvezdniški izbor gostov. Da o minulem letu posebej za nacionalko govorita Boris Pahor in Vaclav Havel, je še kar frajersko, prav tako je frajersko, da v oddajo povabiš dve ministrici in dva ministra ter samo dva predstavnika bivše vlade. No, ja, glede na to, da je bil v goste povabljen tudi večno odhajajoči atlet Primož Kozmos, si lahko mislimo tudi, da je Andrej Vizjak tam pristal kot njegov prevoz iz Brežic.
Na sploh smo pričakovali, da bomo v oddaji, ki je bila mešanica informativnega in razvedrilnega programa, slišali več o športnih uspehih, saj naj bi bila Manica glede na nastop v prejšnjem NLP navdušena nad slovenskim nogometom. Pravzaprav ne vemo, kako sta lahko uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo v nogometu v Južni Afriki in tamkajšnja zmaga Dejana Zavca, s katero je postal naš prvi svetovni prvak v boksu, manj vznemirljivi od vesti o rojstvu enajstega otroka, a bomo preživeli. Konec koncev smo se lahko zabavali ob prispevkih dopisnikov iz tujine, ki so še vedno ena svetlejših točk informativnega programa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.