Damjana Kolar

 |  Mladina 5  |  Kultura

Kaj dogaja? Stereo razstava

Razstava slovenskih in hrvaških umetnikov v Novi Gorici

Oko: Trained Expectation, 2009

Oko: Trained Expectation, 2009

Mestna galerija Nova Gorica bo od 5. do 26. februarja prizorišče kuratorske razstave, ki sta jo pripravili slovenska kuratorica Petja Grafenauer in njena hrvaška kolegica Vanja Žanko. Spletno socialno omrežje Twitter postaja tisti mainstream kraj, kjer se kolektivno razpravlja o temah, ki so v trendu - in to globalno. V delih umetnikov, ki jih predstavljata, sta kuratorici prepoznali teme, ki zanimajo njiju in tudi uporabnike Twitterja. Pri postavitvi sta se osredotočili na predstavitev sinhronosti v delih slovenskih in hrvaških umetnikov, brisanje meja, ukinjanje avtorstva in ambiente, katerih ključni element je razsvetljava. Razstavljajo: Ivan Fijolić, Ištvan Išt Huzjan, Kristina Lenard, Jasmina Cibic, Puma 34, Jaša, Lovro Artuković, Arjan Pregl, Oko, Gorazd Krnc, Marko Tadić in Viktor Bernik.
Več o razstavi nam je povedala ena od kuratoric Petja Grafenauer: “Stereo razstava združuje teme, o katerih razpravljamo v živo v mestu ali on-line. To so teme, ki zanimajo ne-umetnostne zgodovinarje, ne-umetnike in ne-kuratorje. Teme, ki so razumljive globalno. Sinhronosti del umetnikov so podobne sinhronostim del glasbenikov, arhitektov in pisateljev po vsem svetu. Našim generacijam pravijo baby loosers: prihodki so manjši od stroškov, delamo izven strok, za katere smo šolani, živimo nomadska življenja, najemamo stanovanja in pozno snujemo družine. A vendar ustvarjamo razstave, ki nas veselijo in se povezujejo z izpolnjenim vsakdanom, ki ga živimo. Nismo še baby loosers.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.