11. 2. 2010  |  Mladina 6  |  Kultura

revolver

Svetlano za predsednico - Na spletnem socialnem omrežju Facebook, kjer vsak dan nastajajo skupine, posvečene najrazličnejšim osebam, dogodkom in pobudam, je v minulih dneh nastala tudi skupina, ki pesnico in pisateljico Svetlano Makarovič predlaga za predsednico države. Pobuda je nastala potem, ko je Makarovičeva, sicer borka za pravice živali, kmetijskega ministra Pogačnika na POP TV pozvala k odstopu, ker je ministrstvo kljub nasprotovanju stroke vrnilo pse lastniku v primeru Baričević.

FB grožnja Google Newsu
- V ZDA so lani zabeležili, da vse več bralcev novičarskih spletnih strani do vesti dostopa prek spletnega socialnega omrežja Facebook. Medtem ko je dostop do teh strani prek Googlove strani Google News, ki je doslej veljala za enega ključnih virov za bralce novic, lani ostal na enaki ravni kot predlani, se je dostop do novic prek Facebooka zvišal za trikrat, s tem pa je celo premagal Googlovega tekmeca.

Napadalci z okrepitvami - Skupina Massive Attack je 8. februarja izdala svoj peti studijski album z naslovom Heligoland, na katerem se kot gostujoči vokali pojavljajo nekdanji blurovec Damon Albarn, pa tudi Hope Sandoval, Martina Topley-Bird, Guy Garvey in Tunde Adebimpe.

Sosedska glasba - Hrvaška skupina Parni valjak, ki se je konec leta 2009 po štirih letih mirovanja vrnila na oder in razprodala devet koncertov, marca prihaja tudi v Slovenijo: 20. marca v Ajdovščino, 26. marca v Maribor in 28. marca v Ljubljano.

Srbski avatar?
- Film Avatar režiserja Jamesa Camerona je podrl vse finančne rekorde, srbski mediji pa so se razpisali o tem, da je Američan idejo za film ukradel iz knjige Tihana iz Erga pisatelja Predraga Uroševića, ki je izšla leta 1984. Kot je pojasnil tudi sam pisec, sta si scenarija preveč enaka, da bi šlo za naključje, vendar se ne bo spustil v tožbo zaradi “predolgih in predragih sodnih procesov”. Medtem pa še vedno čakamo, ali bodo podobno obtožbo proti Avatarju podali tudi avtorji risanke Smrkci.

Pred Rockom Otočec - Legendarni poletni glasbeni festival Rock Otočec tudi letos nadaljuje tradicijo regijskih predizborov, na katere se mlade skupine prijavijo do 15. februarja. Novost pa je, da bo letošnji finalni izbor v ljubljanskem Kinu Šiška. Tam se bo zbralo deset najboljših skupin z lokalnih predizborov, na poletno rajanje v blatu pa bo na podlagi mnenj predstavnikov Vala 202 odpotovalo pet skupin.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.