11. 2. 2010  |  Mladina 6  |  Kultura

Aldo Kumar, skladatelj

Letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada za glasbeno ustvarjanje o zvočnih željah, ki so povezane z njegovim delom, ki ga zaznamujejo različni slogi, zvrsti in žanri

Zvočne želje

“Prva želja: Doživeti glasbo, iz katere se naenkrat utrga zvok določene barve in lebdeč opazuje glasbo pod seboj. Druga želja: Zaslišati zvok smrekovega storža, ki nenadoma zažari. Tretja želja: Slišati občutek trenutka, ko do kolen stopim v ledeno mrzlo jezero. Četrta želja: Telesno občutiti radost tonov, ki tvorijo temo improvizirane Bachove fuge. Peta želja: Poleteti z dihom zvoka skozi trobentino cev. Šesta želja: Opazovati hojo panterja skozi triintridesetglasni cluster godalnega zvoka. Sedma želja: Občutiti stopala svojih nog kot snemalne glave ali cesto kot magnetofonski trak. Osma želja: Z glasovi vseh živečih ljudi triintrideset sekund molčati; videti zvok reakcije bližnjih planetov ob tišini človeške vrste. Deveta želja: Ustvariti zvoke, čistejše od najčistejšega zadnjega zvoka. Deseta želja: Narediti verigo iz zlatih zvokov trobil, tako da se tudi čas podreja krogu verižnega sklopa. Enajsta želja: Našminkati ustnične piščali orgel in zaslišati nasmeh meha. Dvanajsta želja: Zaupati neodkritim tišinam.”

Aldo Kumar

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.