Saša Eržen

18. 2. 2010  |  Mladina 7  |  Kultura

Bulmastifi, raus!

Pasja stigmatizacija

/media/www/slike.old/mladina/phudo07.jpg

© Saša Eržen

Bulmastifi so najebali. Pri nas trenutno najbolj medijsko izpostavljena pasma psov, ki so jo okoli leta 1800 v Angliji ustvarili s križanjem 40 odstotkov angleškega buldoga in 60 odstotkov angleškega mastifa oziroma angleške doge, je zaradi človeške neodgovornosti in z njo povezanih krvoločnih dogodkov padla v nemilost. Znaku “psom vstop prepovedan”, ki s prečrtanim človekovim najboljšim prijateljem na vratih lokalov in trgovin sporoča, da psi v zaprtih javnih prostorih niso zaželeni, se je na vratih nekega koprskega kafiča, morebiti pa še kje, pridružila nalepka s prečrtanim bulmastifom. Kar nekaj pasem psov je na prvi pogled zelo podobnih bulmastifom, zato so za laike lahko odslej sumljivi tudi na primer angleški mastifi, kar sta bila Drnovškova Artur in Brodi, ki sta sicer slovela kot mirna in priljudna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.