Damjana Kolar

25. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Kultura

Dve premieri

Šumi in Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!

Šumi

Šumi
© Žiga Koritnik

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani se nam ta teden obetata kar dve premieri, ki sta povezani s političnim v najširšem smislu besede in z uporom proti stereotipom. Kot prva bo 27., 28. februarja in 1. marca uprizorjena zadnja drama preminulega literata Petra Božiča Šumi, ki se deloma navezuje na njegov roman Chubby was here (1987) in je nastala posebej za SMG. Drama, ki nosi ime po slovitem lokalu, se osredotoča na odnos med očetom in sinom, na poti in stranpoti sodobnega človeka, sinovo obsedenost z očetovo zgodbo, režiral pa jo je Vinko Möderndorfer.
Nekaj dni zatem, 3. in 4. marca, bo sledila še premiera avtorskega projekta mladega hrvaškega režiserja Oliverja Frljića z naslovom Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, v katerem se loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani. Več o tej, drugi premieri nam je povedal njen režiser Frljić: “Tako kot območje nekdanje Jugoslavije, kjer je nemogoče stopiti na tla, ne da bi pri tem zabredli v kakšne kosti, je tudi ta predstava prenatrpana s trupli. Tako kot imajo zunajgledališka trupla določeno vrednost na političnem tržišču, imajo tudi ta, ki jih v predstavi hiperproduciramo in obujamo od mrtvih, določeno vrednost. Pravzaprav si prizadevajo, da bi se zmanjšala vrednost določenega modela reprezentacije. Če je prišlo do take devalvacije gledališkega predstavljanja smrti, kolikšna je potem še vrednost realne smrti? No, da bi to ugotovili, si je dovolj ogledati novice o Haitiju ali se vprašati, kaj nam danes pomeni Srebrenica. Malo, manj, nič?”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.