Veljko Njegovan

 |  Mladina 9  |  Kultura

Novi romantizem za novo tisočletje

Spandau Ballet v Domu sportova, Zagreb

Spandau Ballet so kljub na pol prazni dvorani izvedli soliden nastop

Spandau Ballet so kljub na pol prazni dvorani izvedli soliden nastop
© Miro Majcen

Če so Sex Pistols v drugi polovici sedemdesetih pomenili radikalen odgovor na tedanje razmere v britanski družbi in v popularni glasbi nasploh, je bilo njihovo nasprotje že čez nekaj let utelešeno v skupini mladcev, ki so si nadeli ime Spandau Ballet. Skupina petih najstnikov, tipičnih predstavnikov britanskega delavskega razreda, se očitno ni strinjala z nihilizmom in radikalnostjo svojih razvpitih someščanov in si je izbrala popolnoma drugačno pot.
Skupina Spandau Ballet je bila ustanovljena leta 1979, v času, ko je bilo britansko družbeno ozračje zaznamovano s hudo gospodarsko krizo, brezposelnost pa je naraščala iz dneva v dan. Kmalu po ustanovitvi je bil njihov drugi dom londonski klub Blitz, ki je kmalu postal priljubljeno zbirališče drugače misleče londonske mladine. Mladostniki, ki so zahajali v klub, so razvili specifičen način oblačenja in ta je močno zaznamoval osemdeseta leta. Kitare so zamenjali sintetizatorji, Spandau Ballet pa je bila ena prvih skupin, ki jo je britanski glasbeni tisk označil s sintagmo novi romantizem. Njena glasba se je naslanjala na zapuščino glam in art rocka, kakršno sta v prejšnji dekadi predstavila Roxy Music in David Bowie, Spandau Ballet pa se je po prvem albumu preusmeril v mešanico soula, funka in synthpopa. Formula je bila uspešna: poleg Duran Duran, Wham!, Human League, Ultravox, Visage in drugih britanskih skupin je bila tudi Spandau Ballet zasedba, ki je močno zaznamovala smernice pop glasbe osemdesetih let.
Leta 1990 so razprtije med člani benda pripeljale do razpada, ostareli fantje pa so se lani znova zbrali - izdali so ploščo svojih največjih uspešnic Once More in se odpravili na obsežno turnejo, v sklopu katere so se ustavili tudi v hrvaški prestolnici. Očitno je, da je bil glavni motiv za takšno odločitev finančne narave, a pri tem se vseeno zastavlja vprašanje, zakaj so se zbrali ravno na vrhuncu gospodarske krize, natančno trideset let po ustanovitvi. Najverjetneje zaradi podoživljanja zlatih časov lastne mladosti, kar je bilo razvidno iz njihovega nostalgično obarvanega nastopa.
V na pol prazni dvorani Doma sportova, ob katastrofalnem ozvočenju in s cenenimi projekcijami samega nastopa, ki so se mešali s posnetki njihovih zlatih časov, se je Spandau Ballet že na začetku predstavil s hiti, kot so To Cut A Long Story Short, The Freeze, Only When You Leave ali I’ll Fly For You. Nekoliko neposrečen začetek se je čez nekaj časa prelevil v soliden nastop, ki je ostarele člane zasedbe predstavil kot profesionalen bend. Dveurni nastop je bil poln njihovih legendarnih hitov, briljirali pa so seveda z izvedbo True in Gold, s čimer so končali koncert. Pohvale skupini, ki se po tolikih letih drzne igrati v živo, in kritika organizatorju, ki je celoten dogodek izpeljal precej klavrno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.