Stanka Prodnik

 |  Mladina 9  |  Kultura

Vzemimo si eno uro in se zmerjajmo

Kako je nacionalka ustoličila “polemični” format oddaje in kako to ustreza predvsem desnici

Govor predsednika države na seji, kjer so obravnavali ustavno obtožbo zoper njega

Govor predsednika države na seji, kjer so obravnavali ustavno obtožbo zoper njega
© Miha Fras

Zmedenost tv-gledalcev je na vrhuncu: naj bomo ponosni na naši športnici, ki sta ta teden domov prinesli skupaj tri olimpijske kolajne, ali naj se sramujemo zmagovalne pesmi na letošnji Emi? Naj bomo ponosni, da je v torek družinski zakonik preživel prvo glasovanje v parlamentu in da ga ustavna obtožba predsednika ni ali naj se sramujemo naših vrlih poslancev, ki so se že kar navadili, da lahko obtožujejo vse povprek in je zato praktično vse-eno, če homoseksualce, pedofile in zoofile vržejo v isti koš in če trače razglašajo za Resnico? Žal nas je slednje tako zelo zaznamovalo, da nam nobena Petra “Norris” Majdič ne pomaga, sploh ne ob gledanju Polemike, v kateri so se tokrat lotili teme “kaj vse je narobe z zdajšnjo vlado in zakaj bomo na naslednjih volitvah raje volili nestrpneže tipa Janša in Jelinčič”. Kot smo že vajeni, Polemika afere pač obravnava v paketih.
Žal je Tomažu Bratožu, tako kot novinarjem mnogih drugih medijev, kar se tiče “afer”, na vsej črti spodletelo, kajti ko te Anton Anderlič vpraša, kaj ima LDS z Mirom Senico in bratom Aleša Zalarja, je sklicevanje na Jelinčiča, naj pove, kaj piše v interpelaciji, pač napačen odgovor. Nekaterih stvari se Jelinčiča pač ne sprašuje, na primer kako biti politično korekten, kakšne pravice si zaslužijo homoseksualci in kako biti dober oče. Zato bi se morda na nacionalki že lahko počasi odvadili, da za vsak problem te družbe v studio pokličejo kakšnega dežurnega ksenofoba. Pa naj bo to veteran Zmago, borka Ljudmila Novak - Milka ali pa kakšno drugo bitje, katerih medijske kariere te dni neizmerno cvetijo. Spomnimo se denimo glasnih Aleša Primca in Romana Vodeba, pa na v Polemiki prisotna Boštjana M. Turka in Zvonka Černača. Res je, vrsta se daljša, po drugi strani pa je vedno manj razumnih posameznikov, ki bi morda lahko dejansko prispevali k debati, ki so še pripravljeni hoditi v studio na takšne zmerjalne seanse. Zakaj bi namreč hodili v studio, če veste, da se bo na vas zdiral Zmago in se vam bo zraven podmuklo, kot bi rekla Eva Irgl, nasmihal mladi Zvonko.
Ponedeljkova Polemika sicer ni bila nobena izjema. V zadnjem času, še posebej po predstavitvi novega družinskega zakonika, je raven pod pasom postala standard; pa naj bo na nacionalki, ki ima do svojih gledalcev tudi kakšno odgovornost, ali pa na komercialni POP TV. Da apokaliptičnega dretja na Svetu na Kanalu A niti ne omenjamo. Desnici ustrezajo domnevne izredne razmere, tudi kadar se v resnici ni zgodilo nič posebnega. Razen seveda Janševega spisa o Dostojevskem, pa še tega bi spregledali, če ga ne bi tako Peskova kot Bratož tako vztrajno citirala.
Dve srebrni in ena bronasta, čeprav posuta z diamanti, vsekakor niso dovolj, da bi se vsaj za kakšen dan znebili tega nadležnega občutka sramu, ki smo mu priča ob spremljanju informativnih oddaj. In tudi prenos torkove seje državnega zbora, na kateri so cel dan secirali družinski zakonik in Ertlovo odlikovanje, k temu ni prispeval nič dobrega.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.