Damjana Kolar

 |  Mladina 12  |  Kultura

299 kosmatih in bobu Bob

Razstava Arjana Pregla v Ljubljani

Iz cikla 299 kosmatih

Iz cikla 299 kosmatih
© Arjan Pregel

Od 25. marca do 29. aprila je v prostorih Mestne galerije na ogled razstava Arjana Pregla, večplasten vizualno-zvočni projekt v dveh delih, ki problematizira dialoško razmerje med podobo in besedo. Prvi del sestavlja 299 risb s kemičnim svinčnikom na A4-formatu, ki sta jim skupna motivno izhodišče iz umetnostne zgodovine in literature v najširšem pomenu besede in pa “kocina”, kajti v sleherni risbi je zaznamovana kosmatost. Gre za podobe predmetov, različnih živali, antropomorfnih in zoomorfnih stvorov prek književnikov, filozofov, umetnikov, glasbenikov, režiserjev, igralcev, bibličnih oseb, Preglovih avtoportretov, ženskih aktov, Playboyevih zajčic, stark, starcev in hermafroditov do najrazličnejših lingvističnih diskurzov. Drugi del se navezuje na vizualno-zvočno reprezentacijo prenosa jezika v podobo v kontekstu homonimnih lingvističnih pojavov. Instalacijo sestavljajo manjše podobe na papirju in videoposnetki.
Več o razstavi nam je povedal njen avtor: “Osnovna ideja 299 kosmatih je bila, da vzamem besedno frazo in jo prevedem v (domnevno) univerzalni jezik podobe. Tri mesece sem brskal za kosmatimi rečmi in jih risal. Celota se je bolj kot v natančen katalog začela oblikovati v nekakšno sodobno Wunderkammer, kjer enako težo dobijo filozofi, plišaste igrače, kanadska kosmata postrv in Raymond Rousell. Pri bobu Bob sem rahlo obrnil idejo poimenovanja stvari s pravim imenom. Našel sem odlomke iz angleških in ameriških filmov, kjer igralci (nehote) izgovorijo kakšno slovensko besedo: bič (beach), kip (keep)... Projekt razumem kot učni pripomoček, ki pa deluje na način, da v ustaljeno znanje vnese dvom.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.