Damjana Kolar

 |  Mladina 13  |  Kultura

32, rue Vandenbranden

Gostovanje belgijske skupine Peeping Tom

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved13.jpg

© Arhiv Mladine

V Cankarjevem domu bo 9. in 10. aprila gostoval umetniški kolektiv Peeping Tom, ki sta ga leta 1999 ustanovila Gabriela Carrizo in Franck Chartier, oba plesalca v predstavah slovitega koreografa Alaina Platela. Skupina se je s svojim slogom, ki temelji na prepletanju plesa in gledališča ter trivialnega in mističnega, uveljavila po vsej Evropi. V Cankarjevem domu je v letih 2006 in 2008 že navdušila s prvima predstavama iz izjemno uspešne trilogije Le Jardin, Le Salon in Le Sous Sol.
Tokrat prihaja s prenovljeno zasedbo in povsem novo plesno-gledališko uprizoritvijo, v kateri se osredotoča na zunanjost in raziskuje, kako posamezniki delujejo znotraj omejitev tesno povezane skupnosti. Znajdemo se v majhni, izolirani gorski skupnosti, v zavetju trhlih mobilnih hišic (eden od navdihov za uprizoritev je bil film Balada o Narajami, ki prav tako upodablja odročno gorsko skupnost, v kateri se mladi prebivalci spoprijemajo z lastno osamljenostjo). Notranjo stabilnost izgubljajo zaradi strahu pred nečim, kar obstaja v njih samih, zaradi česar ostajajo ujetniki lastne osamitve.
Več o predstavi nam je povedal Franck Chartier: “Novi člani zasedbe so pretežno zelo mladi; želeli smo se ukvarjati s psihološko navlako, ki lahko obremenjuje mlade, celo tiste, ki se navidezno popolnoma svobodno udejanjajo, saj jim je uspelo pretrgati družinske vezi, prekiniti nasledstvo ali se osvoboditi kulturne opredeljenosti. Na odru je v daljavi videti zeleno dolino, a protagonistom je nikoli ne uspe doseči, nekoga čaka celo hujša usoda.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.