Borut Peterlin

 |  Mladina 13  |  Kultura

Aleksij Kobal, slikar

... o svojem ustvarjanju, ki je do 16. aprila na ogled na razstavi Prepovedano mesto v ljubljanski galeriji Equrna

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz20100329_8699_copy1.jpg

© Borut Peterlin

“Prepovedano mesto sem naslikal zato, ker sem želel upodobiti naše skrite želje, strahove, nočne more, skratka vse, kar imamo stlačenega v podzavesti. Osamljene stavbe zato ne odražajo zgolj pogleda v umetnikovo žrelo podzavesti, pač pa simbolizirajo tako samega človeka kakor družbo nasploh. Slike sem poskušal ujeti v drobnih ponavljanjih detajlov, v natančno izrisanih fasadah, ki se ponavljajo v fraktalni nedogled in izginjajo v nejasnih horizontih. Pejsaži in mestne vedute, ki jih videvamo vsak dan, v resnici skrivajo nekaj drugega; vanje nevede projiciramo lasten skriti pogled. Skriti svet, upodobljen v mojih slikah, tako poskuša biti resničen zgolj po naših občutjih časa in prostora. Recimo slika Menih na obali najbolje odraža sodobno družbo, ki je estetsko in dizajnersko izpiljena, hermetična, v bistvu pa odtujena in osamljena.
Prepovedano mesto je prepovedan paradiž. Sami si ga prepovedujemo in si odtegujemo dostope do lastnih skritih resničnosti zato, da bi bila naša statusna vloga v družbi varnejša in uspešnejša, čeprav so naše skrite resničnosti bolj resnične od potrošniško zapacanih mestnih vedut, ki nas vsak dan opozarjajo.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.