Stanka Prodnik

 |  Mladina 13  |  Kultura

Delavci vseh dežel ...

Ko je serijo “resnih” afer prekinila Tarča z resno temo

Levo: voditelj Sveta v odstopu. DesnO: novi urednik Sveta.

Levo: voditelj Sveta v odstopu. DesnO: novi urednik Sveta.
© Kanal A

Ko vidimo, ob čem se te dni zabava slovensko občinstvo, se radi malce pohecamo in nasmejimo. Tudi ko spremljamo prispevke novinarja Hlebša, se radi malce nasmejimo, tudi zaradi barve njegovega glasu. A ko spremljamo aktualne teme, nas te praviloma razhudijo. Še posebej, če jih spremljamo s kričaškim tonom Sveta na Kanalu A. V torek je odletel njegov urednik Bojan Traven, glavni voditelj Uroš Slak pa je dal odpoved. Priznamo, da se že kar malo bojimo, kje se bosta znašla.
Ob gledanju ponedeljkove Tarče se je izkazalo, da imajo teme, s katerimi se ukvarja dnevnoaktualno novinarstvo, večinoma zelo malo zveze z realnim življenjem. Če bi na hitro povzeli, s čim so se najbolj v zadnjem času polnile televizijske oddaje, predvsem tiste bolj “polemične”, bi ugotovili, da si je opozicijska stranka vbila v glavo, da mora predsednik države zapustiti svojo funkcijo zaradi upokojenca z Blejske Dobrave, da mora notranja ministrica odstopiti, ker je kriva za vse, ter da tu in tam kakšnega poslanca tudi zaprejo. Zdi se, kot da vse te teme in panična poročanja televizijskih novinarjev sporočajo, da bo šlo vse k vragu, če vlada takoj ne odstopi in prepusti mesta Janezu Janši in njegovim pajdašem. A nobena od teh afer nima veliko zveze z življenjem navadnih državljanov. Seveda tudi zaradi teh tem tu pa tam kdo čuti resne posledice, predvsem tisti na najvišjih položajih, ki se jim vztrajno ruši ugled, včasih tudi upravičeno. A resnici na ljubo se zaradi afere s Tomažem Ertlom ali zato, ker je Prijatelj v zaporu, nihče ni znašel v eksistencialni krizi.
Zato je bila ponedeljkova Tarča drugačna. Vsem, ki so mislili, da je neki upokojenec s predsednikovim priznanjem glavni problem te države, je primazala klofuto, saj je govorila o pravicah delavcev. Hrenova je tokrat v studio povabila številne vpletene, od predstavnika ministrstva za delo do inšpektorja, predsednika obrtne zbornice ter predstavnikov delavcev in sindikatov. Seveda ni bilo nikogar izmed delodajalcev in posledično nikogar, ki bi lahko odgovarjal na vprašanja Armina Selihovića ali Dina iz Vegrada, ki sta ena redkih, ki jih delodajalci ne držijo več na vrvici in lahko tudi javno povesta, v kakšnih razmerah bivajo delavci. Da si kot migrant v Sloveniji, ki je članica Evropske unije, deliš sobo s petnajstimi ljudmi in zato celo plačuješ, je samo ena izmed “čudnih” stvari, ki se dogajajo delavcem pri nas, in že zgolj zaradi te nas je med Tarčo kar nekajkrat minil apetit.
Čeprav smo sicer radi na tekočem z vsemi neumnostmi slovenske politike, je bila Tarča več kot dobrodošel rez, s katerim smo se lahko posvetili tudi kakšni resni temi. Zdaj nas zanima, ali se bodo v Svetu z novim urednikom Gregorjem Trebušakom kaj manj drli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.