Veljko Njegovan

 |  Mladina 14  |  Kultura

Od Katalene do kantavtorstva

Predstavitev prvenca Boštjana Narata v KUD-u Franceta Prešerna

Idejni tvorec Katalene Boštjan Narat v solo izvedbi

Idejni tvorec Katalene Boštjan Narat v solo izvedbi
© Sunčan Patrick Stone

Na slovenski glasbeni sceni je v zadnjem času opaziti kup svežih glasbenih izdaj, ki so ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta dobesedno preplavile domače glasbene trgovine. Veliko število mladih avtorjev in skupin je v tem obdobju izdalo svoje prvence, med katerimi se bo znašel tudi kakšen, ki se bo po določenem času zapisal v zgodovino slovenske popularne glasbe. A govoriti o tem, ali se bo v slovenskem prostoru oblikovala scena, kakršno poznamo iz osemdesetih let, je še prezgodaj. Sodeč po žanrski pestrosti novih izdaj za zdaj ne moremo govoriti o sceni, lahko pa rečemo, da je domači glasbeni prostor preplavljen z ustvarjalnostjo - v posameznih primerih izvirno in zanimivo, v drugih pa s povprečno ali že dodobra prežvečeno.
Ena izmed medijsko najodmevnejših glasbenih izdaj letošnjega leta je zagotovo kantavtorski prvenec Boštjana Narata Strah je odveč, ki je izšel pri mariborski založbi Pivec, Narat pa ga je v živo predstavil v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna. Narat je v slovenskem glasbenem prostoru navzoč že več kot desetletje, predvsem kot idejni tvorec zasedbe Katalena in njen dolgoletni član, v zadnjem času pa se je posvetil sodobnemu kantavtorstvu. Skupino je zamenjal en osebek, ki s kitaro in ekspresivnimi besedili poskuša podati svoje videnje sodobnega urbanega življenja, pri čemer izhaja iz lastnih izkušenj. Naratovi kantavtorski nastopi so bili doslej že opaženi in celo nagrajeni na lanskem Kantfestu v Rušah.
Živa predstavitev njegovega prvenca v KUD Franceta Prešerna je bila takšna, kot se za tovrstne dogodke spodobi - tiha in poglobljena, s presenetljivo velikim obiskom, kar dokazuje priljubljenost zasedbe Katalena v domačem prostoru, še posebej pa spoštovanje do Narata kot avtorja. Repertoar je bil v celoti posvečen novemu ploščku - z nekoliko obrnjenim vrstnim redom je bila predstavljena plošča, skupek Naratovih zgodb, razmišljanj in svetovnih nazorov, pospremljenih s kitaro in sugestivnim vokalom.
Narat se s svojim kantavtorskim projektom predstavi kot zrel urban kantavtor, a ob celotnem nastopu najbolj preseneti dejstvo, da so bile najizrazitejše skladbe z nastopa - tuje. Naratova interpretacija Dylanove skladbe Masters of War je bila osupljiva, medtem ko so se njegove lastne skladbe občasno izgubljale v monotoniji - zaradi nekoliko neizrazite interpretacije. Drugi vrhunec večera je bila še ena priredba, zanimiva izvedba skladbe Nafta reške skupine Let 3. Narat je tako s predstavitvenim nastopom pobrskal po lastnih glasbenih vzornikih, ki so izvedbeno zasenčili njegove skladbe. Morda pa gre zgolj za začetniško tremo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.