Stanka Prodnik

 |  Mladina 17  |  Kultura

Domoljubni teden

Od domoljubne Parade do udarne proslave

Proslava s partizansko pesmijo

Proslava s partizansko pesmijo
© Miro Majcen

Marsikdo bi prisegel, da bolj domoljubne oddaje, kot je nacionalkina Na zdravje!, ni mogoče najti. Malo stvari je bolj domoljubnih od vicev Marjana Šarca o tem, da “babi paše, če je dec grob”. Ali od nastopa Giannija Rijavca v narodni noši, ki na odru poje o Špeli, ki se je zaljubila v pilota, zraven pa teži malemu otroku s plastično kitaro, naj poskusi bolje zadeti svoje besedilo na playback. In težko si je zamisliti kaj bolj domoljubnega od naslednje šale voditeljice Jasne Kuljaj na račun nove zasedbe Atomik Harmonik, ki je zamenjala pevki z dvema identičnima blondinkama: “Me prav zanima, ali ju Boštjan že loči med seboj.” Po izboru Naj kelnarce nam je minuli petek domoljubje gledalo že iz ušes. In to kljub temu, da so tokrat v oddaji, nagrajeni z viktorjem, povsem izpustili naš priljubljeni praznik, dan upora, ki je sledil v torek.
Pa nič zato. Da domoljubja na televiziji minuli konec tedna ni zmanjkalo, so poskrbeli v oddaji Parada, ki jo tako radi zamešamo s hrvaško različico Evergreen, le da je tista zabavna in gledljiva. Tokrat so gledalci v družbi versko skrajne Saše Einsiedler in dokončno otopelega, čeprav simpatičnega Domna Valiča, izbirali najljubšo domoljubno pesem, kar je precej nenavaden izbor teme glede na to, da so v prejšnjih oddajah izbirali najboljšo pesem na temo poljuba, oči in dežja. Kako je v to kombinacijo zašlo domoljubje, ve morda samo pomočnik direktorja TVS Igor Pirkovič. Prav zato smo pričakovali, da bomo v oddaji poleg vseh pesmi o Triglavu in lepem slovenskem zelenju slišali tudi njegovo pesem Za Slovenijo živim, ki jo je za svojo himno prevzela SDS. Pa je nismo. Je pa zato nastopila izvajalka SDS-ove himne Nuša Derenda.
A bolj kot nastop Derende je presenetil ponovni nastop Hamota. Hamo je tisti “pravi moški” s hripavim glasom, ki je na lastno presenečenje pogorel na letošnji Emi, čeprav morda neupravičeno, in zdaj, namesto da bi peljal solidno solo kariero, v oddaji Parada prepeva slovenske uspešnice sumljivega izvora. Zadnjič je prepeval pesem Naj pada zdaj dež, ki so jo pred leti pele Foxy Teens, tokrat pa komad Ta zelena dežela še bolj zastarele skupine Viktorji. Priznamo, še sami bi si težje izmislili dve slovenski skladbi, ki bi se manj rimali z njegovim glasom in imidžem. A kakorkoli že, na koncu je zmagala Ylenia Zobec in njena priredba komada primorskih Faraonov.
Zmago Primorcev so v ponedeljek na državni proslavi ob dnevu upora nadaljevali še Iztok Mlakar in Pevski zbor Srečko Kosovel. Očitno so ustvarjalci državnih proslav končno dojeli, da mlajše publike nima smisla nagovarjati s sodobnim plesom in hip-hop ritmi. Ni namreč boljše proslave od tiste, na kateri pojejo udarne pesmi in se spominjajo bolnice Franja, ki jo te dni obnavljajo, o njej pa nastaja tudi film. In lepo je vedeti, da se trenutna vlada ne strinja z Ljudmilo Novak, predsednico zunajparlamentarne in zato nepomembne stranke, ki meni, da se Franje v času krize ne spodobi obnavljati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.