Stanka Prodnik

 |  Mladina 18  |  Kultura

Živel prvi maj?

Kako je delavske teme v hipu nadomestila konservativna nestrpnost

Titov imitator Ivo Godnič v Piramidi

Titov imitator Ivo Godnič v Piramidi
© TVS

V zadnjem tednu smo se res počutili praznično, najprej zaradi udarne proslave ob dnevu upora proti okupatorju, nato še zaradi prvega maja, ki pa že dolgo ni bil tako moreč kot tokrat. Začelo se je na Otočju, kjer je stranka, ki je 13 let vodila Veliko Britanijo, cel teden vztrajno tonila ob konkurenčnih konservativcih in liberalcih. Najprej smo bili priča medli debati na BBC-ju, nato pa še katastrofi, ko so premieru Gordonu Brownu na terenu, kjer se je srečal z ljudstvom, po vstopu v avto pozabili izklopiti mikrofon. Tako je po soočenju z neko, laburistom ne preveč naklonjeno gospo najprej ozmerjal svoje svetovalce, ker ga niso obvarovali pred takšnimi izpadi, nato pa za gospo dejal, da je fanatičarka. Čeprav naj bi mu gospa že odpustila, mu mediji ne bodo. A med medijskim navdušenjem nad Brownovimi napakami ter nad vzpenjajočimi se liberalci in njihovim Nickom Cleggom so nekateri pozabili, da trenutno po anketah vodijo konservativci.
Dan, ko smo ponavadi razmišljali o tem, kje bo boljša veselica in višji kres, so nam letos dodatno zagrenili ustvarjalci Odmevov, ki so osrednji pogovor posvetili prazniku dela. Tokrat so bili glavni sindikalisti seveda razporejeni po kresovanjih in so se v studio javljali kar s terena. Razjarjeni Dušan Semolič, ki je bil ob spremljavi kresa še posebej napadalen, se je denimo oglasil z Rožnika. Ostali trije gostje v studiu so bili zmerno vdani v usodo, a so vseeno vsi priznavali, kar so nam pred časom povedali že v Tarči: tako slabo, kot gre gradbenim delavcem iz Bosne, v Sloveniji ne gre niti slaščičarjem. Niti slaščičarkam ne, čeprav te pri svojih trideset in še nekaj letih nimajo družine, kot je ugotovil brkati voditelj, ko je predstavnico sindikata turističnih in gostinskih delavcev takole iz ljubega miru sredi debate vprašal nekaj tako osebnega in neumestnega. Čeprav razumemo, da je hotel iz nje izvleči, da je slaščičarska služba pač težka, bi se vseeno lahko malo zadržal pri namigovanju, da je ženska pri tridesetih, ki nima družine, malodane slepo črevo slovenske družbe.
A po praznovanju nam ljubih praznikov je v torek prišla dvojna doza nestrpnosti. Najprej iz državnega zbora, kjer smo skušali ob neposrednem TV-prenosu dognati, v čem, za vraga, je sploh problem pri sprejemanju družinskega zakonika in zakaj Aleš Primc še vedno vztraja pri nošenju bledo rumene majice, ki mu niti ne pristaja niti ni v skladu z letošnjimi modnimi trendi. Ko smo poslušali, kako nastopajoči istospolne poroke primerjajo s porokami bratov in sester, nas je kar malo zmrazilo, vendar še zdaleč ne tako kot pozneje ob izjavah radijca Dušana Uršiča v oddaji Piramida. Ta je ob 30. obletnici Titove smrti več kot enkrat dejal, da je bil Hitler manjši problem kot Tito. In pravi mali čudež je bil, da se je Titov imitator Ivo Godnič lahko nekoliko zadržal, čeprav je Uršiču obljubil spopad z motiko zunaj studia. Pa smo že mislili, da nas nihče ne more bolj razburiti kot predsednica zunajparlamentarne stranke, ki je v Piramidi nastopala pred nekaj tedni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.