Veljko Njegovan

 |  Mladina 19  |  Kultura

Izpovedna urbana melanholija

Tindersticks v Kinu Šiška

Skupina Tindersticks zmore navdušiti vse zahtevnejše ljubljansko občinstvo

Skupina Tindersticks zmore navdušiti vse zahtevnejše ljubljansko občinstvo
© Miha Fras

Skupina Tindersticks se je na britanski glasbeni sceni pojavila v času, ko je bil seattelski grunge v zatonu, otoški glasbeni tisk pa je vneto promoviral britpop, ki je bil osredotočen na takrat rivalski skupini Oasis in Blur. Njihova glasba je pomenila precejšnji odmik od glasbenih trendov - izvajali so težje poslušljive komade, ki so bili nabiti s skorajda literarnimi izpovednimi besedili, izrazitimi, nekoliko nerazumljivimi vokali in veliko dozo melanholije. Nanašajoč se na zapuščino velikih rockovskih poetov, kot so bili denimo Ian Curtis ali Scott Walker, so v tistem času prinesli svež veter v nekoliko zatohlo glasbeno ozračje Velike Britanije, kar jim je že po prvi, istoimenski plošči, prineslo priznanje glasbene kritike in poslušalstva. Skupina je glasbeno kariero nadaljevala v podobnem ozračju, do letošnjega leta izdala osem rednih studijskih albumov in nekaj so-undtrackov za filme režiserke Claire Denis.
Čeprav so Tindersticks že gostovali v Ljubljani, se takrat nekoliko prevelika Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani ni izkazala kot idealen prostor za predstavitev njihove glasbe - v preveliki dvorani se je porazgubil tisti intimni občutek, ki je tako pomemben za živo doživetje njihove glasbe. Predstavitev njihovega letošnjega albuma Falling Down The Mountain v ljubljanskem Kinu Šiška pa je zaradi intimnejšega ozračja, ki ga je občinstvu ponujala ravno prav velika dvorana Katedrala, ponudil najboljše možno zvočno-vizualno doživetje. Čeprav je zasedba v preteklih letih zamenjala nekaj članov, je suvereno stopila na oder in odprla nastop z otvoritveno skladbo z zadnjega albuma, Falling Down The Mountain. Ni treba posebej pripomniti, da je po daljšem instrumentalnem intru v ospredje stopil pevec zasedbe Stuart A. Staples, ki je s svojim nekonvencionalnim baritonskim vokalom dobesedno hipnotiziral publiko. Koncert je bil večinoma rezerviran za skladbe z nove plošče, tako da smo v nadaljevanju precej meditativnega, a še zmeraj z močnimi čustvi in značilno poetiko nabitega nastopa lahko slišali skladbe Keep You Beautiful, Peanuts in ostale nove skladbe, med katerimi je zagotovo briljirala z lahkotnimi ritmi zaznamovana Harmony Around My Table. Kljub temu so bile vrhunec nastopa starejše skladbe, ki so jih izvedli po bisu očarane publike: A Night In, City Sickness in Raindrops.
Tindersticks so z nastopom v idealnem ambientu Kina Šiška popolnoma upravičili sloves enega zanimivejših britanskih underground bendov devetdesetih, ki še zmeraj, z isto poetiko in čustvenim nabojem, zmore navdušiti vse zahtevnejše ljubljansko občinstvo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.