Damjana Kolar

 |  Mladina 21  |  Kultura

EPK/Reka Drava 2012

Razstava mednarodnega arhitekturnega natečaja

Nabrežje reke Drave

Nabrežje reke Drave
© Arhiv Mladine

Prostor ob reki Dravi pomeni izjemen razvojni potencial urbane strukture Maribora, ki doslej še nikoli ni bil celovito obravnavan. Pozidave in ureditve so se reke dotikale na različnih segmentih, skladna in celovita urbana podoba obrežja in rečnega prostora pa še ni bila predmet kompleksnega preoblikovanja. Zato je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor in pod skrbstvom Mednarodne zveze arhitektov ter Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala mednarodni javni arhitekturni natečaj. Od 3. junija do 29. avgusta bodo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) predstavljene idejne rešitve za ureditev nabrežja reke Drave, novo brv za pešce in kolesarje ter novo zgradbo UGM.
Več o razstavi nam je povedala njena kustosinja Simona Vidmar: “Razstava, ki bo predstavila zmagovalce, nagrajence in vse ostale udeležence mednarodnega arhitekturnega natečaja za tri osrednje razvojne projekte ob reki Dravi - ureditev nabrežja reke na obeh bregovih v območju starega mestnega jedra, novo brv za pešce in kolesarje med Lentom in Taborskim nabrežjem ter novo stavbo Umetnostne galerije Maribor - je gotovo prvi, vendar drzen korak proti jasnim infrastrukturnim ciljem mesta, ki bo čez dve leti postalo glavno mesto kulture v Evropi. Na natečaj je prispelo 400 arhitekturnih rešitev z vsega sveta, od tega več kot 200 za novo UGM. Zmagovalci prihajajo denimo iz Rima, Madrida, New Yorka in Budimpešte, tako da se v UGM obeta pester in velikopotezen arhitekturni dogodek.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.