|  Mladina 21  |  Kultura

Alenka Sottler, slikarka in ilustratorka

... o svojem ustvarjanju, ki bo na ogled na dveh razstavah v Ljubljani. V Bežigrajski galeriji 1 trenutno že razstavlja knjižne ilustracije, med njimi tudi večkrat nagrajene ilustracije iz knjige Pepelka. V Galeriji Kresija pa bo od srede, 2. junija, skupaj s še štirimi umetniki predstavila dela o razmišljanju na temo EX Librisa.

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved21_copy1.jpg

© Borut Peterlin

“Kar nekaj časa sem se ukvarjala z idejo, da bi z enim samim elementom, s ‘črko’, zgradila celo knjigo. To ni presenetljivo. Ko sem odraščala, se skoraj ničesar ni dalo kupiti. Moja mama, zaposlena pri največji časopisni hiši Delo, je iz tiskarne prinašala odrezke potiskanega papirja. Zaradi pomanjkanja papirja je moj oče, kipar, vedno kar prek tiskanih člankov risal svoje številne risbe in skice. Užitek risanja po že potiskani podlagi in njenega nadgrajevanja je ostal v moji podzavesti in mi omogočil, da sem temo, ki sem jo ilustrirala, tudi poosebila. Tako je nastala serija ilustracij, narejenih s črkami, s katerimi sem pospremila pesmi Malcolma de Chazala in Tri pesnitve Andreja Brvarja.
Druga serija, ki jo trenutno razstavljam, je povezana s pravljicami. Med njimi je tudi cikel 17 ilustracij Grimmove pravljice Pepelka, za katero sem prejela eno najvišjih svetovnih priznanj za ilustracijo, zlato jabolko. Ilustracije so se šele pred kratkim vrnile z razstav po svetu, in ko se bo razstava iztekla, jih bo mogoče videti le še v Šentrupertu na Dolenjskem. Ta občina je namreč odkupila zbirko, da bi lahko uresničila kulturno in razvojno vizijo svojega kraja. Menim, da je ta vizija vredna pozornosti, saj je lahko spodbudna tako za lokalne skupnosti kot za ustvarjalce.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.