Borut Peterlin

 |  Mladina 22  |  Kultura

Sonja Bezenšek, vodja galerije Ars

... o galeriji, ki domuje na Jurčičevem trgu v Ljubljani in ki v teh dneh praznuje 30-letnico, kar ji daje status prodajne galerije z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Jubilej so obeležili z razstavo poslikanih stolov, ki so jih ustvarili Janez Suhadolc ter slikarji Milena Gregorčič, Klavdij Tutta, Radovan Jenko, Boris Zaplatil, Silvester Plotajs Sicoe, Andrej Pavlič, Igor Banfi in Todorče Atanasov

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz2746sonjabezenekb5.jpg

© Borut Peterlin

“Ko sem leta 1984 prišla v galerijo Ars, je bila zlata doba za prodajo likovnih del. Poleg galerije Labirint smo bili edina prodajna galerija, ki se je strokovno ukvarjala s prodajo likovne umetnosti in organizacijo razstav. Ljudje so bili željni tovrstne ponudbe, tako da je bila galerijska dejavnost, ki jo je začela spodbujati Mladinska knjiga, v tem času prava tržna niša. Ko so tik pred osamosvojitvijo Slovenije nastajale številne druge zasebne galerije, so galeriji Ars mnogi napovedovali skorajšnji konec.
Vendar galerija uspešno deluje že 30 let. To je dokaz, da greš lahko naprej, če vztrajaš pri strokovnem in korektnem delu. Zadnjih nekaj let galerijski dejavnosti ni bilo naklonjenih. Ne samo zaradi krize, prav tako ne zaradi konkurence številnih galerij, temveč predvsem zaradi nelojalne konkurence vse močnejšega sivega trga. Država, ki bi večjo transparentnost prodaje likovnih del lahko spodbujala z ugodnejšo davčno zakonodajo, za to nima pravega interesa.
Z razstavo poslikanih stolov, katere izkupiček bomo podarili Zvezi prijateljev mladine za nadarjene otroke, smo želeli zaznamovati ta pomembni jubilej, z dobrodelnostjo pa opozoriti, da s prodajo sicer moramo preživeti, ni pa to naša edina dejavnost. Poleg tega se trudimo spodbujati nove ideje in prirejati razstave sodobnih avtorjev.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.