Stanka Prodnik

 |  Mladina 23  |  Kultura

Referendum o talentih

O resnih in malo manj resnih odločitvah Slovencev

Plesna skupina Maestro ni zmagala, je pa navdušila

Plesna skupina Maestro ni zmagala, je pa navdušila
© Pop TV

Predsednik državne volilne komisije Marko Golobič nas je že prejšnji teden opozoril, da bomo v nedeljo verjetno glasovali skoraj vsi Slovenci, ki smo ali polnoletni ali pa imamo vsaj dostop do mobilnega telefona. Pomiril nas je namreč, da bomo lahko v miru gledali finale izbora Slovenija ima talent, saj bo njegova ekipa med to večerno oddajo pridno štela glasove takrat že končanega referenduma o arbitražnem sporazumu in sproti objavljala rezultate na internetu.
Ker pa so nas netalentirani tekmovalci že resnično dolgočasili, smo si raje ogledali nekaj tistih nesrečnikov, ki so morali, namesto da bi gledali finale bitke talentov, nastopati na nacionalki. Zdaj smo se že dodobra navadili, da vse pomembne oddaje informativnega programa na nacionalki vodi Manica Janežič Ambrožič, za katero se zdi, da je v vsakem primeru židane volje, ne glede na rezultate, samo da nam jih lahko sporoči. In ne vemo, kako bi zmogli brez nje, saj so bili njeni sogovorniki tako otožni, da nismo vedeli, ali smo na referendumu mar odločali o začetku vojne ali pa je na Slovenija ima talent zmagala napačna oseba. Javljanje s terena je bilo še najbolj podobno javljanju iz bolj ali manj žalostnih skupnosti fantičev, ki so razočarano ugotavljali, da bo šlo zdaj vse k vragu. Koalicija je namreč proslavljala skupaj in umirjeno, medtem ko so v štabu SDS kar nekaj časa čakali velikega vodjo, da se jim pridruži in Petri Bezjak razloži, zakaj se njegova akcija podpihovanja slovenskega domoljubja ni obnesla. Smo pa lahko kar nekaj časa poslušali Gregorja Viranta, ki nam je razložil, da smo “Slovenci na pol”, pa Marjana Podobnika, ki nam je razložil, da si po takšni odločitvi očitno ne zaslužimo več samostojne države. Krohotali smo se, ko smo videli posnetek Franca Pukšiča, kako je z zastavo prikolesaril v Ljubljano in pred Radovanom Žerjavom vriskal, da je to novi mandatar (po takšni propagandi, zagotovo). Še malo bolj smo se krohotali, ko je Bezjakova Janeza Janšo vprašala, kako bo glede arbitražnega sporazuma ravnal v prihodnosti, saj bo morda naslednji premier. Hm, očitno so se na nacionalki že v celoti ogreli za to možnost.
Medtem na Hrvaškem politiki niso dvigovali telefonov, tako da so Mesićevo mnenje o Janši, da je neuravnovešen, morali na skrivaj ujeti novinarji hrvaške televizije Nova. Ob tem smo se lahko spet zares nasmejali.
Ko je bilo referendumske oddaje konec, smo le preklopili na POP TV, kjer smo na odru, ki je bil končno bolj kičast od evrovizijskega (Norvežani so nam tukaj res spremenili merske enote za kič), lahko videli, kako sta Peter Poles in neproporcionalni brat Valič obelodanila, da ni zmagal nihče izmed polnoletnih talentov, temveč sedemletnica, ki, mimogrede, sploh ne poje tako izjemno. Kako so politično opredeljeni njeni privrženci, sicer ne vemo, a imamo jih na sumu, da se nedeljskega referenduma še niso smeli udeležiti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.