Damjana Kolar

 |  Mladina 26  |  Kultura

15 objektov

Razstava Petra Raucha v Galeriji Vžigalica

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved26.jpg

© Peter Rauch

Od 5. julija do 6. avgusta bo v ljubljanski Galeriji Vžigalica na ogled razstava Petra Raucha, ki bo predstavil odprto serijo fotografij, ki opredeljuje njegov odnos do objektov fotografiranja. Razstava razvija koncept fotografske podobe v smeri suverene ideološke pozicije po načelih modernističnega osamosvajanja medija od ostalih družbenih struktur. Fotografska podoba se emancipira na treh ravneh. Na prvi na produkciji podobe, ki ni obremenjena z vnaprej določenimi zgodbami, pač pa izhaja iz lastnih parametrov. Na drugi ravni se loteva recepcije podobe skozi Sistem - fotografijo, s katero avtor interpretira objemalno škatlo (hug box), terapevtski pripomoček za zdravljenje in lajšanje tegob ljudi z avtizmom, ki deluje kot močan mehanski objem. Tretja raven emancipacije pa je portret, ki se umešča v celoto kot nesmiselni zunanji element.
Več o tem, kaj bo mogoče videti na razstavi, je povedal kar avtor sam: “Razstavljene umetniške fotografije so družbeno kritične in imajo močno politično konotacijo. Dosledno in nazorno prevprašujejo odnos posameznika do družbe, tržnega kapitalizma, telesnosti in religije. Obravnavajo tematike, ki se pojavljajo na naslovnicah dnevnega časopisja, in sicer na način afirmacije fotografije kot ključnega orodja množične medijske komunikacije. V barvnih in črno-belih fotografijah so pomenljivo vključene alegorije vsakdanjega meščanskega življenja: finančni uspeh, nogomet, avtomobili, vedno novi punk, avstrijsko podzemlje, spolnost in nekaj malega kulture. Fotografije so velike in lepe. Skratka, gre za razstavo za vse okuse.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.