Veljko Njegovan

 |  Mladina 26  |  Kultura

Billy F...... Idol!

Uspešna vrnitev v osemdeseta

Steve Stevens in Billy Idol. Billyjev videz je identičen tistemu izpred dvajsetih let, koncert pa nabit z energijo.

Steve Stevens in Billy Idol. Billyjev videz je identičen tistemu izpred dvajsetih let, koncert pa nabit z energijo.
© Miro Majcen

Zadnje čase se v nekaterih slovenskih medijih pojavljajo zapisi, v katerih avtorji trdijo, da v Sloveniji ni dovolj koncertov aktualnih pop in rock zvezdnikov. Pri tem se pogosto ujamejo v past, ki se še posebej nanaša na določanje sodobnih glasbenih žanrov, kot je denimo indie rock. Moč interneta je mlajšim piscem očitno naredila zmešnjavo v glavah, saj ti pogosto določajo nekatere glasbene žanre brez predhodnega informiranja, kar pripelje do precej kontradiktornih izjav.
Zapisi, da v Sloveniji, še posebej pa v Ljubljani, ni nastopov sodobnih pop in rock zvezdnikov, so popolnoma zgrešeni, še posebej od odprtja ljubljanskega Kina Šiška, ki poskuša s pomočjo domačih promotorjev (in kakšnih sponzorskih podjetij) vzdrževati kakovosten in raznolik program. Pri tem ne smemo pozabiti na Metelkovo, ki svojim obiskovalcem ponuja najširšo paleto nastopov “alternativnih” izvajalcev. Težava tiči v tem, da je slovenska publika lačna velikih dvoranskih koncertov. A primerjati sodobne, mlade izvajalce indie rocka z mastodonti iz osemdesetih let, ki so v mnogočem vplivali na njihovo glasbeno udejstvovanje, je precej neproduktivno početje.
Eden izmed teh mastodontov je zagotovo Billy Idol, ki je prejšnji četrtek obiskal Ljubljano. Billy je že v začetku osemdesetih let iznašel pravo formulo za uspeh v show businessu - zmešal je punk in hard rock s takrat prevladujočim popom, kar mu je prineslo ogromno število oboževalcev. Namerno ustvarjeni videz porednega mladca s peroksidnimi lasmi je njegovo slavo samo dodatno podžgal, kar je bilo mogoče opaziti tudi na četrtkovem koncertu. V Ljubljano je prišel po več kot dveh desetletjih od vrhunca svoje kariere, a mu je kljub temu uspelo napolniti veliko dvorano Hale Tivoli. S svojimi največjimi hiti, kot so Dancing With Myself, Sweet Sixteen, Flash For Fantasy, Rebel Yell in Mony Mony, je dobesedno pretresel slovensko publiko, pri čemur mu je, kot druga velika zvezda večera, pomagal njegov legendarni kitarist Steve Stevens.
Billyjev nastop je bil minimalističen in popolnoma profesionalen, poln komunikacije z občinstvom, kar je najverjetneje dediščina večine mainstream izvajalcev iz osemdesetih let. Omeniti moramo, da Billy še zmeraj hoče biti mlad - njegov videz je identičen tistemu izpred dvajsetih let, postava primerno izoblikovana, sam koncert pa nabit z energijo. Gre za značilen primer show businessa, ki mu z obujanjem nostalgičnih čustev po toliko letih še vedno uspeva pritegniti pozornost širše publike - tudi slovenske - tiste, ki ji večina domačih medijev ne zna na pravilen način predstaviti sodobnih “alternativnih” izvajalcev. A ne glede na to smo bili priča nadpovprečnemu nastopu vitalnega Billyja Idola v nadpovprečno polni Hali Tivoli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.