Damjana Kolar

 |  Mladina 27  |  Kultura

255.804 km2

Od 8. julija do 5. septembra

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved27.jpg

© Bekim Gllogu

V ljubljanski Mestni galeriji je na ogled skupinska mednarodna razstava 255.804 km2, na kateri se predstavljajo umetniki mlajše generacije iz nekdanjih jugoslovanskih republik, in sicer Ervin Babić, Aleksandra Domanović, Dušica Dražić, Neda Firfova, Bekim Gllogu, Ibro Hasanović, Gjorgje Jovanovik, Verica Kovačevska, Arman Kulašić, Mladen Miljanović, Alban Muja, Fatmir Mustafa - Carlo, Andrea Palašti, Vedran Perkov, Renata Poljak, Danilo Prnjat, Irena Sladoje, SofijaSilvia, son:DA, Small but Dangers, Ivana Smiljanić, Mladen Stropnik, Goran Škofić, Marko Tadić, Nikola Uzunovski, Katarina Zdjelar, Lulzim Zeqiri in Velimir Zernovski. Izhodišče vpogleda v umetniško sceno posamezne države je bila nagrada pod imenom Young Visual Artist Award, ki jo v sodelovanju s The Foundation for a Civil Society organizira institucija iz sodelujoče države, ta pa izbere tudi lokalno ime nagrade. Nagrada se v Sloveniji imenuje OHO, na Hrvaškem putar, v BiH yvono, v Srbiji mangelos, na Kosovem Artist of Tomorrow in v Makedoniji denes, ponavadi pa so poimenovane po posamezniku oziroma skupini, ki naj bi odločilno vplivala na prihajajoče generacije umetnikov.
Več o razstavi nam je povedala njena kustosinja Alenka Gregorič: “Po ne lahkem selekcijskem procesu je bilo izbranih trideset umetnikov, pri katerih je bil v ospredju predvsem celoten opus posameznika, kot tudi izvedba in reprezentativnost prikazanega umetniškega dela, izbranega v komunikaciji z vsakim umetnikom posebej. Skozi sam proces nastajanja razstave je bila pomembna tudi misel, da se različna dela predvsem tematsko kot tudi v tehničnem pogledu združijo v celoto in tako pripovedujejo zgodbo regije, ki se razteza na 255.804 km2 površine.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.